DISTRIBUIȚI

Aceasta își doresc copiii mamelor refugiate la noi ,în Moldova și în Sângerei, din cauza bombardamentelor provocate de rachetele rusești. Trecând hotarul mulți s-au regăsit în familii în raionul nostru, dar cei mai mulți , 135 au fost găzduiți din primele zile ale războiului din Ucraina în Centru de plasament temporar„ Emmanuiel” oferit de Mihai Cucoș, proprietarul taberei de odihnă pentru copii din orașul Sângerei.

Dintre toți refugiații găzduiți de centru peste 70 au fost copii. Pe parcurs mulți au plecat , fiecare unde i-a dus ochii , din propria voință sau chemați de prieteni în alte țări din Europa. Acum în centru se află refugiați din Odesa , oraș supus bombardamentelor, din Vinița și Jitomir. Sunt triști și înfricoșați pentru soarta orașului lor drag. In momentul vizitei noastre ei deja cunoșteau că în noaptea de 9 mai și pe parcursul zilei a fost bombardat cel mai mare centru comercial din oraș și una dintre fabrici. A fost provocat un incendiu devastator și multe alte atrocități. După cum ne-a relatat una dintre refugiate, Victoria Cuzmenco„ Ținem legături cu frații și tații noștri care au rămas acasă să lupte pentru a nu ceda nici Odesa, nici Ucraina agresorilor din Federația Rusă . Aici , unde suntem găzduiți ne simțim bine, avem de toate și suntem în siguranță. Ne este frică pentru soarta celor apropiați rămași acasă, cu moartea în față în orice moment”, a spus cu suferință pe chip și în priviri tânăra.
„ Tata luptă eroic pentru libertatea țării noastre Ucraina, împotriva invaziei armatei ruse. Sunt mândru pentru el, dar și prea mult îngrijorat. Comunicăm prin telefon în fiecare zi sau seară or noaptea, când putem prelua legătura. Aici, în centru el este sigur pentru mine și viața mea. Unde suntem cazați, dispunem de internet. Ni s-a oferit gratuit cartele pentru telefoane. Eu îmi pot face lecții on-line și pot comunica cu tata de pe frontul războiului. 

Continuarea citiți în n.21 din 13 mai 2022