Să ne respectăm bătrânii

Să ne respectăm bătrânii

32
DISTRIBUIȚI

Zilele trecute  am intrat în Oficiul poștal să achit factura pentru lumină și am prins mai multe persoane în etate care așteptau în rând pentru a primi pensia. Am petrecut mai mult de o jumătate de oră așteptându-mi rândul și m-a prins o tristețe grozavă.

Bătrânii, majoritatea bolnavi, abia mișcându-se, așteptau în rând pentru a-și primi pensia mizeră. Unul lua 2200, altul 1800,altul 2400. Am rămas mască – cum oare supraviețuiesc acești bătrâni cu aceste sume mizere?  Pensiile lor nu le ajung nici măcar pentru a achita serviciile comunale. Ce să mai vorbim despre cei care primesc pensii medii sau mici? Mi-am dat seama că viața de pensionar în Moldova e un calvar, o supraviețuire inumană sub limita sărăciei. Unii politicieni lasă chelnerului din restaurant un bacșiș mai mare decât pensia unui biet pensionar. Am spus-o de mai multe ori – Moldova a tot fost furată ani în șir. Să furi un miliard din bugetul unui stat atât de sărac nu dă dovadă doar de tupeu, dă dovadă de o minte criminală lipsită de absolut orice scrupule.

Cât îmi așteptam rândul, două bătrâne au început să discute despre fugarul Ilan Șor. Alta nu înțelegea ce poate să facă un om cu un miliard de euro, alta se întreba de ce are nevoie un singur om tocmai de 5 mașini? Le înțelegeam durerea perfect și știam că numără fiecare bănuț până la următoarea pensie mizeră.

În Moldova, pensionarii rezistă, în loc să existe. Ar fi normal ca pensionarea să însemne odihna binemeritată, însă pensionarea la noi înseamnă o școală dură de viață mizeră,  pentru că existența pe care o duc nu poate fi numită viață. Bătrânețe, haine grele, spune un proverb. Păi uite, în Moldova, bătrânețile sunt insuportabile, doar dacă n-ai fost bandit în tineret.

În Republica Moldova sunt 675671 beneficiari de pensii, iar pensia medie este de 2635,13  lei, adică 130 euro. Ce poate să facă un bătrân singuratic pe timp de iarnă? Nu-i ajunge nici măcar de o înmormântare decentă, ca să nu mai vorbim de o viață decentă. Iar noi, continuăm să votăm partide criminale și să ne scoatem ochii pentru opțiuni geopolitice.