DISTRIBUIȚI

Locuitorii din satul Romanovca stau, de mai bine de o lună, fără apă potabilă. În cele 13 din 15 fântâni ale localității apa a secat. Oamenii sunt nevoiți să aducă apă de la mare distanță, fiecare cum poate. Administrația comunei Pepeni a cerut ajutor de la Ministerul Agriculturii și Consiliul Raional pentru a conecta localitatea la sistemul centralizat de aprovizionare cu apă. Autoritățile raionale susțin că nu au mijloace financiare pentru a construi în sat fântâni arteziene sau o rețea de apeduct.
De aproape trei luni în satul Romanovca nu a căzut niciun strop de ploaie. În consecință, peste 15 fântâni din sat au secat. Oamenii se revoltă că nu au apă pentru consum, cât și pentru animalele și orătăniile din curte.
„Avem fântână în ogradă. Luăm vreo 10-12 căldări de apă și gata. Seara vin vacile de la păscut și nu avem apă să le adăpăm. În vale la fel nu este apă, în deal toate fântânile sunt secate. Mă duc la mama în satul vecin cu butoaie și aducem apă cu mașina”, a spus Lilia Puiu, locuitoare din Romanovca.
Silvia Doni are 30 de ani, este mămică a cinci copii. Femeia spune că este nevoită să se trezească devreme pentru a scoate câteva găleți cu apă. „Trebuie să mă trezesc pe la ora 4 dimineața și să car apă, ca să pot să pregătesc mâncare pentru copii. Am mașină de spălat, dar spăl cu mâna rufele. Deoarece în mașină trebuie să car 9 căldări, la clătit 5-6, dar trebuie să las apă și la vecini.”

Continuarea citiți în nr. 30 din 07 august 2020