Roada e mult mai modestă decât în anul trecut

Roada e mult mai modestă decât în anul trecut

30
DISTRIBUIȚI

Agricultorii din raionul Sângerei  au început recoltarea culturilor  din prima grupă.  Este vorba de  rapiță, orz și grâu. Din cauza secetei dure din anul curent, roada de cereale din prima grupă este destul de modestă, chiar cu mult mai redusă comparativ cu anul precedent, fapt cauzat de înghețuri și seceta  severă.

Pentru agricultori anul acesta este destul de greu. Încă din toamna trecută, când s-a desfășurat semănatul grâului și a orzului de toamnă era clar, că urma să fie depuse eforturi mari pentru a face față provocărilor naturii. Semănatul s-a produs practic în solul uscat cu depășirea termenilor optimi. Iarna a fost cum a fost, fără prea multe precipitații și cu temperaturi joase care au influențat negativ dezvoltarea culturilor de toamnă. Iar luna iunie temperaturile toride și lipsa de precipitații au accelerat coacerea spinoaselor. Aproape toate terenurile semănate cu rapiță de toamnă au fost compromise din cauza lipsei de umiditate și a temperaturilor joase din iarnă.

În prezent, în  toate gospodăriile din raion  e în toi recoltarea spinoaselor. Primele rezultate demonstrează că roada este cu mult sub așteptări din cauza secetei severe.

Chiar și în aceste condiții agricultorii raionului în sudoarea frunții strâng roada anului curent.

Potrivit lui Ion Harabagiu șef al Serviciului Agricultură și Cadastru: „ Seceta din anul acesta lasă consecințe grave pentru agricultorii raionului și nu numai. Recolta medie de grâu la hectar  constituie 1,6- 2 tone. În total grâul ocupă în anul curent o suprafață de 10 mii hectare,  Orzul  s-a compromis pe o suprafață de 137 hectare.  Se recoltează roada de pe 1321 hectare de orz . Estimările recoltei biologice la orzul de toamnă sunt în jur de 2 tone  la hectar. Recolta de rapiță din anul curent este grav afectată de seceta dură Din suprafața totală de 3000 hectare, 1251 s-au compromis. S-a efectuat recoltarea pe suprafața de 1896 hectare. Roada medie constituind 2,5 tone la hectar.

Recolta  din prima grupă în anul curent este joasă, eu cred că sub media multianuală.  Veștile nu sunt deloc îmbucurătoare. De acum nici o ploaie nu o să ajute porumbul compromis  90 % din suprafața totală. Urmează zilele acestea o comisie specială să inspecteze câmpurile și constatarea oficială a situației cu seceta. Impactul secetei este foarte dur pentru fermieri. Cheltuielile   în anul acesta s-au triplat. Sunt enorm d grave consecințele secetei din anul acesta.”

Disperați sunt agricultorii. „  Nici o ploaie nu va remedia situația grâului, orzului, porumbului, răsăritei, sfeclei de zahăr… Din cauza secetei foarte seve din anul curent înregistrăm pierderi enorme la culturile agricole din prima grupă. În anii rodnici, recoltam câte 5-6 tone de grâu în medie la hectar. Anul acesta recolta este joasă.  Seceta a compromis porumbul și o bună parte din floarea soarelui. Ținând cont de faptul că prețurile la carburanți, substanțe agricole u crescut cu mult în anul curent, ar trebui să ne vindem producția cu dublu sau triplu preț, pentru a ne recupera investițiile. Dar ne-am pierdut orice speranță, ”spune disperat directorul SRL „Agro Copăceni”, Simion Macari.

Specialiștii susțin că din cauza secetei cumplite din anul curent porumbul nu mai rezistă la secetă. Prognozele meteo nu aduc până când nimic îmbucurător.

Din păcate, agricultorii sunt îngrijorați, întrucât nivelul la prețuri, la moment,  dictat de monopoliști este sub prețul de cost și acesta este un factor suplimentar care poate genera falimentul gospodăriilor mici și mijlocii din raion.