DISTRIBUIȚI

Bani din trei fonduri, administrate de CNAM, au fost adunați laolaltă pentru ca statul Republica Moldova să poată cumpăra, în plină pandemie, teste pentru a identifica bolnavii cu COVID-19. În total — 1,92 milioane de dolari pentru a putea face 80.000 de teste. Furnizorul — compania unui miliardar chinez. Deși contractul a fost semnat încă la începutul lunii aprilie, testele încă nu au ajuns în țară. Autoritățile promit că le vom avea în laboratoare până la sfârșitul acestei săptămâni.

Pe 4 aprilie 2020, Centrul pentru achiziții publice centralizate în sănătate (CAPCS) a semnat un contract în valoare de 1,92 milioane de dolari, pentru achiziționarea testelor folosite la depistarea COVID-19. Detalii, AICI
Furnizorul este BGI Health (HK) Co, Ltd din Hong Kong, parte a grupului chinez BGI Group, și ar urma să pună la dispoziția autorităților Republicii Moldova 1.600 de seturi care conțin 80.000 de teste.
În afară de teste, au mai fost achiziţionate 1.600 de seturi de extracţie — RNA extraction kit şi 1.600 de seturi de prelevare pentru colectarea, transportul și depozitarea biospecimenului — sampling kit.

CINE A DECIS ACHIZIȚIA
Decizia de achiziţionare a testelor a fost luată pe 3 aprilie 2020, de Comisia pentru Situaţii Excepţionale (CSE) a Republicii Moldova, care a obligat Compania Naţională de Asigurări în Medicină (CNAM) să asigure finanţarea în mărime de 35,7 milioane de lei pentru achiziţionarea, în regim de urgenţă, a testelor pentru depistarea infecţiei cu COVID-19. Detalii, AICI
Banii provin din trei fonduri administrate de Compania Națională de Asigurări în Medicină (CNAM): de dezvoltare — 20 milioane lei; fondul de rezervă — 10 milioane lei şi fondul măsurilor de profilaxie — 5,7 milioane lei. Mai exact, banii provin din primele de asigurare obligatorie de asistență medicală, achitate de cetățeni și companii, dar și din transferuri directe din bugetul de stat.

Continuarea citiți în nr. 14 din 24.04.2020