DISTRIBUIȚI

Direcția Educație(DE) Sângerei de mai mult timp se confruntă cu o problemă majoră, generată de deficitul bugetar produs de instituțiile preșcolare cu un număr mic de copii ponderați. Deficitul bugetar generat de aceste instituții este de 13 milioane de lei. Consiliul raional nu-l poate acoperi. Întru soluționarea problemei, DE Sângerei propune reorganizarea prin fuziune a instituțiilor de învățământ preuniversitar.
Problema în cauză a fost pusă în discuție în ședința recentă, organizată de Direcția Educație Sângerei, cu participarea managerilor instituțiilor vizate, care cad riscului de a fi restricționate financiar. Potrivit șefului Direcției Finanțe Octavian Banaru, „un deficit bugetar de 13 milioane lei este o povară de neacoperit pe umerii Consiliului raional. Din acest deficit, legislativul raional cu mare greu ar putea acoperi doar 11 milioane”.
Problema în cauză va fi pusă în discuție, spre a fi soluționată, în ședința din joi, 28 mai, curent, a Consiliului raional. Potrivit lui Mihai Curciuc, șeful interimar al Direcției Educație, autorul acestor proiecte de decizie, „în ultimii ani numărul copiilor într-un șir de instituții din raion este în descreștere. Din acest motiv, conform Hotărârii Guvernului nr.868 , „instituțiile de învățămînt( gimnaziile) care vor avea un număr egal sau mai mic de 91 de elevi ponderați vor putea activa doar ca filială a unei instituții cu personalitate juridică, ce intră în vigoare de la 01.01.2020”. Clasele primare în aceste instituții sunt cu instruire simultană, iar cele din treapta gimnazială cu puțini elevi nu pot activa”.
Fiecare director de gimnaziu cu număr mic de elevi, nu a fost surprins de informația dată cu privire la posibilitatea reorganizării prin fuziune a instituțiilor de învățământ preuniversitar, fiind informați permanent cu starea actuală a instituțiilor a căror situație a fost pusă în discuție. Aceștia și-au expus opinia, prin argumente , propuneri și idei de soluționare a problemei. Tot ei așteaptă joi, votul consilierilor raionali asupra problemei activității de mai departe a gimnaziilor din raion cu număr mic de copii ponderați.