Reducerea prețurilor la medicamente și majorarea salariilor medicilor

Reducerea prețurilor la medicamente și majorarea salariilor medicilor

30
DISTRIBUIȚI

Ministra spune că își dorește medicamente accesibile pentru populație și a declarat că va pune accent pe verificarea acordării medicamentelor compensate.

Ala Nemerenco a subliniat, însă, că medicamentele nu pot deveni ieftine de tot, iar prețul acestora se formează în funcție de origina lor – dacă sunt originale sau generice.

„Noi vrem să ne concentrăm atenția și asupra medicamentelor compensate. Dar foarte important este să se atingă un nivel ridicat de accesibilitate a medicamentelor”, afirmă ea.
Ministra planifică să organizeze în timpul apropiat o conferință de presă, în cadrul căreia va anunța oficial măsurile legate de ieftinirea medicamentelor. „Noi trebuie să ieșim în fața oamenilor și să le explicăm ce a fost, ce este în prezent și ce le propunem”, a precizat Ala Nemerenco.

Ea consideră că trebuie să fie aprobată o listă a medicamentelor de bază, care să fie și cele mai accesibile pentru populație. Pe lângă asta, ar trebui revizuit mecanismul de compensare a medicamentelor.

„La fel, este un mecanism straniu. A fost făcută o analiză și s-a constatat că nu se compensează cum trebuie. Aceasta este o cale foarte mare spre corupție. Actualmente nu pot fi verificate rapoartele despre cine primește medicamente compensate, cum le raportează, cum sunt plătite. Nu există un sistem informațional”, a continuat Ala Nemerenco.

De asemenea, ministra a menționat că vor avea loc majorări de salarii în domeniul medicinei, însă acest lucru nu poate avea loc înainte de a fi aprobat bugetul pentru anul viitor.