DISTRIBUIȚI

Consiliul de Securitate al Rusiei a votat luni, 21 februarie, pentru recunoașterea independenței autoproclamatelor republici separatiste Donețk și Lugansk, iar liderul de la Kremlin Vladimir Putin a semnat decretele pentru independența celor două regiuni și a trimis trupe ruseşti în anumite zone din regiunile Doneţk şi Lugansk ca să asigure menținerea păcii. Occidentul a condamnat decizia Rusiei și a declarat că impune sancțiuni. Ucraina a solicitat convocarea imediată a Consiliului de Securitate al ONU.

Cronologia evenimentelor din Ucraina. Live text:
Miercuri, 23 februarie:
UPDATE 11:40 Ucraina a început de miercuri să recruteze rezerviștii cu vârste cuprinse între 18 și 60 de ani, în urma unui decret al președintelui Volodimir Zelenski, au anunțat forțele armate într-un comunicat. Perioada maximă de serviciu militar este de un an, informează Reuters.

UPDATE 11:30 O misiune a Fondului Monetar Internaţional (FMI) va începe în această săptămână discuţiile, în format virtual, cu autorităţile ucrainene, iar dacă acestea vor avea succes vor duce la eliberarea unei noi tranşe din acordul de împrumut, a anunţat miercuri instituţia financiară internaţională, transmite Bloomberg.

UPDATE 11:00 Ministerul Afacerilor Externe al Ucrainei recomandă cetățenilor ucraineni să se abțină de la orice călătorie în Rusia. Ucrainenii care se află deja pe teritoriul Federației Ruse li se recomandă să plece cât mai curând din Rusia. Acest lucru a fost raportat de serviciul de presă al departamentului, scrie presa ucraineană, care citează un comunicat al Ministerului de Externe de la Kiev.

UPDATE 10:12 Canada introduce o serie de sancțiuni economice împotriva Federației Ruse. Acest lucru a fost declarat de premierul Justin Trudeau, scrie presa ucraineană.
„Acțiunile ilegale ale Rusiei în Ucraina sunt un atac la democrație și o amenințare la adresa păcii mondiale. Nu vă înșelați: aceasta este încă o invazie a unui stat suveran. În coordonare cu aliații și partenerii, Canada răspunde cu prima rundă de sancțiuni economice”, a scris Trudeau pe Twitter. În plus, prim-ministrul a anunțat trimiterea de trupe suplimentare pentru întărirea forțelor NATO.
În special, Canada va „interzice canadienilor să efectueze orice tranzacţii externe” cu teritoriile separatiste pro-ruse Lugansk şi Doneţk și va impune sancţiuni parlamentarilor ruşi care au votat în favoarea „deciziei ilegale de a recunoaşte aceste teritorii”, a declarat el în cursul unei conferinţe de presă, în urma anunţurilor de sancţiuni din partea Europei şi a Statelor Unite.

Continuarea citiți în n.9-10 din 25 februarie 2022