Recoltarea florii soarelui, a demarat mai devreme

Recoltarea florii soarelui, a demarat mai devreme

175
DISTRIBUIȚI
În poză: în momentul recoltării

În unităţile agricole din raion se desfăşoară în ritm susţinut recoltarea florii soarelui. În acest sezon agricol, aceasta a început mai devreme ca de obicei. Potrivit specialiştilor Direcţiei Agricultură şi Alimentaţie a Consiliului raional „culturile s-au dezvoltat mai devreme cu trei săptămâni. Astfel producătorii agricoli s-au conformat condiţiilor plantaţiilor şi au demarat lucrările de recoltare. Prognozele sugerează o recoltă la hectar mult mai mare decât în anul trecut.”

Potrivit lui Grigore NEGRUŢE, şeful direcţiei nominalizate „semănăturile s-au dezvoltat uniform, deoarece în lunile iunie,iulie au căzut ploi, iar solurile sunt bune.Umeditatea solului s-a dovedit a fi satisfăcătoare pentru semănături şi plante. A fost recomandată şi s-a efectuat desecaţia câmpurilor de floarea soarelui, în asigurarea unei coaceri uniforme. Pentru recoltarea roadei timpul este excelent, plus tehnica agricolă cu care sunt înzestraţi mecanizatorii permit echipajelor angajate să lucreze susţinut şi calitativ, fără pierderi. În acest ritm decurg lucrările în gospodăria agricolă SRL „AgroCopăceni”, unde sunt recoltate peste 200 hectare din suprafaţa totală de 700 ha, în SRL„Rădoianprim”, seminţele s-au recoltat pe terenuri de 180 hectare, din 596 semănate, în SRL „Drăgăneştenii,” au fost recoltate peste 100 hectare, iar SRL „Cozesteanul” a depăşit jumătate din suprafaţa recoltată. Dintre toţi, primii în raion au demarat lucrările de recoltare a seminţelor oleigenoase combinerii SRL „Semincerul Unic”. Fiind un echipaj monolit, în jurul dinastiei ROTARU, asiguraţi cu tehnică funcţională şi performantă, aceştia în timp restrâns au efectuat lucrările de recoltare, le- au încheiat pe întreaga suprafaţă de 241 hectare. Au reputat încă o victorie.Ei ştiu cu siguranţă că recolta la hectar este mai bună decât în anul trecut. Ea le răsplăteşte deplin eforturile depuse şi investiţiile făcute.
Alţi producători agricoli din raion care au cultivat floarea soarelui abia de două zile au demarat lucrările de recoltare.Unii dintre ei au spus că aşa au considerat de cuviinţă, după starea câmpurilor şi gradul de coacere al seminţelor şi că vor reuşi. Amintim câ în actualul an agricol floarea soarelui a fost cultivată pe o suprafață de 12 mii 31 hectare.