DISTRIBUIȚI
În poză: muncitorii gospodăriei în timpul curățării grâului

    Gospodăria SEMICER UNIC a finalizat printre primele recoltarea spicoaselor și au început deja pregătirile pentru roada anului viitor. Aici cotașii primesc anual câte o tonă de grâu și două tone de orz. Totodată acestora li se ară, se seamănă pământurile din contul asociației.
Gospodăria cu pricina din satul Izvoare, a încheiat zilele trecute recoltarea. Lucrătorii munceau de zori pentru a finisa munca în termenul stabilit.
,,Aici se află cea mai performantă tehnică agricolă din tot raionul” ne-au mărturisit angajații.” Cel care dirijează întreg procesul de recoltare este directorul gospodăriei Mihai CUCOȘ. ,,Tehnica agricolă nu a fost reparată niciodată. De aceea suntem nevoiți să investim mult în procesul de lucru. Unele utilaje care pot fi restabilite, sunt reparate, majoritatea sunt achiziționate din surse financiare proprii.” Referitor la însăși procesul agricol, dar mai ales despre roadele obținute, Mihai CUCOȘ a menționat” duminica trecută am încheiat recoltarea și ne pregătim deja pentru roada anului viitor, care la noi a început. Agricultura conservativă este finisată pentru 180 de hectare. Aproximativ 250 hectare am arat deoarece nu s-a făcut acest lucru de ani buni. Au fost efectuate lucrări la agricultura conservativă și este necesar de arat odată la 5 ani. S-au recoltat 500 hectare de spicoase. Semințele le aducem din Serbia. Orzul deja este curățat în proporție de peste 70%”. Deasemenea agricultorii s-au plâns și de prețul mic de achiziție a produselor agricole. „Noi agricultorii trăim la limită, ce folos că producem, dacă comercializăm produsul nostru la prețuri mizere.” a menționat Ghenadie, lucrător auxiliar în cadrul gospodăriei. ,,Acum pregătim semințele pentru semănatul de toamnă. Suntem mulțumiți de roada obținută în acest an. Procesul de recoltare a decurs bine. Sperăm ca la anul să avem recolte și mai bogate, a menționat Ștefan ȘCOLNIC, șef de depozit. Cu siguranță că statul trebuie să-și schimbe politica față de agricultori. Deși suntem o țară agricolă, cu cele mai fertile soluri din Europa, investițiile în acest domen întârzie să apară. Astfel producătorii agricoli sunt lăsați în voia sorții, și se descurcă fiecare cum poate. În aceste condiții, din lipsa de agricultori tineri nu va mai avea cine să prelucreze pâmântul. Peste câțiva ani riscăm să rămânem și fără pâine pe masă.