DISTRIBUIȚI

Campania de recoltare a cerealelor din prima grupă, desfășurată în gospodăriile agricole din raion, este pe final. Agricultorii ar mai recolta, dar nu au ce. Recolta în acest sezon agricol este de 10 ori mai mică, decât recolta de cereale obținută de ei însăși în anul trecut, spun dezamăgiți producătorii. Sunt dezamăgiți și descumpăniți cu totul. Seceta le-a secerat toate așteptările și le-a scăzut dramatic recolta la hectar. Impactul acestui fenomen nefast se răsfrânge și asupra culturilor din grupa a II-a. Se usucă porumbul și floarea soarelui. Este dramatic să vezi cum îți mor plantațiile, în sufocare de căldură și lipsă de umeditate. Același pârjol e și în sufletul agricultorilor. La capătul răbdării și a neputinței, conducătorii unităților agricole din raion s-au adunat, au întocmit și semnat o scrisoare alarmantă, adresată Ministerului Agriculturii Dezvoltării Regionale și Mediului al R.Moldova:
„Prin prezenta, solicităm respectuos să delegați un reprezentant al Ministerului Agriculturii pentru examinarea situației dezastruoase ce s-a creat în sectorul agricol din raion. Culturile agricole din grupa a II-a sunt compromise practic în mărime de 80-100%. Agenții economici din teritoriu solicită insistent intervenția Ministerului Agriculturii către Guvernul R.Moldova pentru a acorda un ajutor financiar întru acoperirea cheltuielilor legate de producerea culturilor agricole.Totodată agricultorii avertizează despre lipsa totală a mijloacelor pentru continuarea activității în agricultură, în deosebi pentru punerea bazei pentru roada 2021. Agenții economici solicită insistent audiență urgentă la Ministerul Agriculturii.
Vladimir Agachi, director SRL „Accesal Grup”, Nicolae Racu, director GȚ „Racu Nicolae”, Lucian Balan, director SRL „Cozășteanul”, Gheorghe Cernogal, director GȚ„Gh. Cernogal”, Ion Vieru, director SRL „Coriandro Agro”, Sergiu Marandiuc, director SRL „Alodiu Nord”, Victor Marandiuc, director gospodăriei agricole din satul Coada Iazului, Ghenadie Șveț, directorul gospodărie agricole cu același nume…

Continuarea citiți în nr. 27-28 din 24 iulie 2020