DISTRIBUIȚI
În poză: campania seceriș continuă

Campania „Seceriş-2017”continuă în toate unităţile agricole din raion. Potrivit aprecierilor Direcţiei Agricultură şi Alimentaţie a Consiliului raional, la moment sunt recoltate toate suprafeţele cultivate cu rapiţă, soia, mazăre, orz de toamnă şi de primăvară, o mare parte din suprafeţele de grâu. Campania secerişului a ajuns în faza sa finală, fiind recoltată şi depozitată 80% din totalul producţiei de cereale.
Comabainerii sunt eroii campaniei de recoltare. Ei ţin ritmul susţinut al strângerii grâului, coborând de pe combine la crucea nopţii. În acest ritm se lucrează în toate zonele raionului. Nu e o problemă organizarea lucrărilor, aştfel încât să fie preţuită la maxim fiecare oră de muncă favorabilă seceratului. Neliniştea producătorilor agricoli care au asigurat creşterea recoltei de cereale este piaţa de desfacere, unde sunt reduse artificial preţurile de realizare.
Potrivit preşedintelui Asociaţiei raionale a Producătorilor Agricoli Nicolae MORARU, director SRL „Roşiori Lux” „se repetă situaţia anilor trecuţi, când un număr mic de jucători de pe piaţa cerealelor reduc artificial preţul de achiziţie a grâului. Prin aceasta noi, producătorii agricoli suntem aduşi la faliment, iar statul cel puţin nu încearcă să ne vină în ajutor. Am discutat problema dată zilele trecute în cadrul unei şedinţe a membrilor asociaţiei. Mulţi sunt decişi să micşoreze drastic suprafeţele de semănături sau chiar să renunţe la cultivarea grâului. Producătorii aleg alte căi, de a cultiva alte culturi, mai puţin tradiţionale şi solicitate pe piaţa europeană. Această practică se va extinde.”
Potrivit producătorilor de grău pe piaţa cerealelor acţionează un număr restrâns de cumpărători mari, care ar avea o înţelegere şi care nu le oferă mai mult de 2 lei şi 20 bani pentru un kilogram de grâu, pe când în Ucraina şi România preţul actual depăşeşte echivalentul de 3 lei. Chiar dacă preţurile cerealelor sunt mult mai mari la bursele internaţionale , cât şi în ţările vecine , fermierii afirmă că în Moldova acestea rămân la un nivel scăzut practic de un deceniu şi acest lucru este bine organizat şi dirijat în defavoarea lor.
Producătorul Gheorghe CERNOGAL, directorul gospodăriei ţărăneşti cu acelaşi nume este indignat că nu se ţine cont de scumpinrea carburanţilor, seminţelor, îngrăşămintelor, fertilizanţilor, tehnicii agricole, preţul acestora fiind în creştere constantă. Dacă ţinem cont de preţul foarte mic pe care le oferă cumpărătorii, întregul sector este în pericol. Mai mult, i s-a defectat combina antrenată în compania seceriş. A trebuit să remedieze motorul tocmai în Romănia. A stat cu motorul în vamă zile întregi săptămâni fără acces şi devamare, punându-i-se diferite pedici.
Aceasta este soarta agricultorilor din ţara noastrâ şi condiţiile lor de activitate . De rodul muncii lor, pâinea pe masă avem nevoie cu toţii: noi drept consumatori, ţara pentru existenţă şi prosperare. De problemele cu care se confruntă ei, nu-şi bate capul şi nu şi le asumă nimeni . Ei rămănând singuri în faţa lor şi a dragostei de glie. Cât mai sunt câţiva învederaţi ,care trăiesc cu dragostea de glie şi nu pot fără ea, acest fir va mai ţine. Dar se va rupe căci rar cine dintre succesorii, tineri vor să-şi asume această povară de a creşte pâine.