Recensământ 2024: Peste 2,3 milioane de cetățeni și 1,5 milioane de locuințe...

Recensământ 2024: Peste 2,3 milioane de cetățeni și 1,5 milioane de locuințe au fost recenzate

19
DISTRIBUIȚI

Biroul Național de Statistică informează că până la 6 iunie, în cadrul Recensământului populației și locuințelor au fost recenzate circa 1582 mii de locuințe (inclusiv cele ocupate, secundare și neocupate) și circa 2304 mii de persoane (numărul populației recenzate include atât persoanele cu reședință obișnuită, cât și cele fără reședință obișnuită în Republica Moldova).

„Conform planului de desfășurare a lucrărilor de recensământ, în primele două luni de recenzare sarcina pusă în fața personalului de recensământ a fost de a identifica și vizita toate locuințele din localitățile țării și de a colecta date despre locuințe și persoanele care locuiesc în acestea la data de referință a recensământului – 8 aprilie curent. Cea mai mare parte a recenzorilor au realizat deja acest obiectiv important, recenzând locuințele și locuitorii din sectoarele de recensământ atribuite acestora”, precizează Biroul Național de Statistică (BNS).

Raioanele cu cele mai înalte rate de recenzare, de peste 84%, sunt Ocnița, Glodeni, Sângerei, Fălești, Ungheni, Orhei, Anenii Noi, Criuleni etc.

La polul opus se situează mun. Chișinău, Briceni, Edineți, Șoldănești, Leova, Cimișlia, Cantemir etc.

În perioada rămasă până la finele recenzării – 7 iulie – vor fi efectuate vizite repetate la locuințele care încă nu au fost recenzate, în special în municipiul Chișinău.

În context, BNS a lansat un apel către locuitorii R. Moldova care nu au participat încă la recenzare să ia legătura cu recenzorii, care le-au lăsat înștiințări, pentru a fixa data și ora interviurilor în termene proxime.

„Persoanele care nu dispun de contactele recenzorului responsabil de sectorul de recensământ unde este locul de trai al acestora pot completa formularul de pe site-ul oficial al BNS cu informația necesară pentru a fi contactate de recenzor în vederea stabilirii datei și orei recenzării, să transmită un mesaj la adresa de email rpl2024@statistica.gov.md, oferind informația despre adresa de domiciliu sau să telefoneze la Linia Verde 0800 800 24 (apel gratuit)”, informează BNS.

Autoritățile îndeamnă populația care încă nu a fost recenzată să fie receptivă și deschisă de a participa la recensământ, pentru a se regăsi în tabloul cu rezultatele Recensământului populației și locuințelor 2024, parte a rundei mondiale 2020 a recensămintelor realizate pe plan international.