DISTRIBUIȚI

Ce frumos este maestrul Gheorghe Gorun, pictor din Sângerei în credința sa și talentul său!

Sărbătoare cu adevărat excepțională, de purificare și înălțare a sufletului.

Recent, creștinii ortodocși au sărbătorit una din cele mai frumoase și mai miraculoase sărbători -Duminica Mare. Un eveniment de avergură s-a produs în satul Răzălăi din raionul Sângerei. Oamenii din partea locului au trăit clipe de neuitat, or, în această zi de Hramul Bisericii și localității, o sărbătoare cu adevărat excepțională, de purificare și înălțare a sufletului. În prezența a zeci de locuitori ai satului, oaspeților din satele vecine, Președintelui raionului Grigore Corcodel, a Primarului comunei Oleg Rotaru, consilierului raional și comunal de Pepeni Oleg Cernei, Casei de Cultură din satul Răzălăi i-a fost atribuit numele Margareta Pântea, actriță la Teatrul Național „ Mihai Eminescu”, Artistă a Poporului.

Potrivit lui Oleg Rotaru, Primar al comunei Pepeni, „ oamenii din partea locului au trăit clipe pline de emoții pozitive. Consiliului Local Pepeni a venit cu un demers, solicitând acceptul de acordare a numelui Margaretei Pântea , Casei de Cultură din satul Răzălăi, actriță, artistă a poporului, băștinașă. Aceștia au motivat dorința de a-i purta numele pentru faptul că Margareta Pântea, alături de actorii Teatrului Național „M. Eminescu” a dus și duce faima Republicii Moldova, raionului Sângerei, comunei Pepeni și satului Răzălei în lume – promovând cultura și tradițiile poporului nostru.”

„Au fost prea multe pentru mine”

„Am fost recent în satul meu, Răzălăi, la zi de naștere”, menționa Margareta Pântea. „A fost prea multe pentru mine – 420 de ani ai satului, jubileul de 50 de ani de căsătorie a părinților mei…Atâtea emoții, atâția oameni frumoși, oaspeți de onoare. Atâta sinceritate în acești oameni. Și cum să nu fii tu. Respect și un mare mulțumesc profesorului meu Petru Pietraru, mulțumesc tuturor celor, care au stat la începutul drumului meu. Recunoștință tuturor oamenilor care trăiesc prin frumos, Vă mulțumesc pentru încărcătura emoțională. Sunteți eroii mei. Grație pământului, satului natal, părinților mei, Dumneavoastră, eu merg, trăiesc și încerc să fiu o fiică al acestui meleag. Vă îmbrățișez și Vă iubesc. Conferirea numelui meu Casei de Cultură mă va motiva spre rezultate și succese mari în promovarea valorilor culturale .”
Prezent la eveniment, Grigore Corcodel, președinte de Sângerei a spus: „Ceea ce se întâmplă azi la Răzălăi, e meritul Dumneavoastră, a celor care stați în fața mea. Fiecare oraș, sat își are eroii săi și, pe bune se mândrește cu ei. Unii au devenit cetățeni de onoare sau chiar s-au învrednicit și de faptul că liceul și gimnaziul să le poarte numele. Mai mult, numele unor artiști și scriitori … Pentru băștinași, profesori personalitățile marcante simbolizează mândria localității. Și satul Dvs., își are eroii săi. M-am bucurat mult când am auzit de această idee a consilierilor locali, că Margareta Pântea a revenit acasă, cea care ne duce faima noastră pe mapamond, actrița și artista care joacă cele mai principale roluri ca nimeni alta, cea vorbește atât de dulce limba română. Suntem, totuși, un neam de oameni frumoși și curajoși… de vreme ce Margareta Pântea, vine să ne convingă încă o dată că lumea teatrului este una mirifică, de vreme ce are omeni ca ea care trăiesc cu teatrul, prin teatru, pentru teatru. Am fost prezent astăzi la un eveniment al satului Răzălăi , unul care va rămâne în memoria îndrăgostiților de frumos, artă, teatru, valori perene.”
Ce frumos este maestrul Gheorghe Gorun, pictor din Sângerei în credința sa și talentul său! Puterea lui de credință este atât de mare, încât poate vedea nevăzutul, poate cuprinde necuprinsul. Gheorghe Gorun a ajuns în credința sa până acolo că vede – dar îl vede cu imaginația, fiindcă îi este permis să vadă – pe copilul Iisus Hristos, drumul Mântuitorului nostru de la naștere până la moarte, fiind înzestrat cu harul de a-L sluji, dăruindu-L oamenilor prin propria viziune de un autentic și valoros artistism.

Credința de la care nu se abate

Surpriza Hramului Bisericii a fost montarea icoanei cu chipul Marelui Ierarh și Mitropolit al Moldovei, Sfântul Iosif cel Milostiv, născut în această localitate, realizată de Maestrul Gheorghe Gorun. De menționat, că această lucrare este prima și unica icoană în tehnică mozaic din spațiul românesc. Pictura în care Gheorghe Gorun, având sănătatea destul de șubredă, reușește să transmită prin lucrările sale fiori de o înaltă tensiune, punându-l pe om față în față cu conștiința.
Admirăm, dominați de un cutremur al sufletului, picturile pe care le face și ne minunăm că tot ceea ce i-a reușit și tot ceea ce pictează maestrul este un rod al imaginației ce-și are sorgintea doar în sufletul lui curat, model și izvor de inspirație fiindu-i Credința de la care nu se abate.
Pictura lui Gheorghe Gorun este una purtătoare de divinitate, pe care El are harul s-o simtă, s-o vadă și s-o transmită mai departe oamenilor.
Mardari Aliona: Ce mandra sunt ca maestrulGheorghe Gorun este cumetrul meu si nanul de botez al Catalinei!!!!!! Cât de mostiv este Bunul Dumnezeu, sa-i daruiasca sanatate si sa-l tie bine multi ani înainte!!!! Va cuprind cu dor, bunii mei prieteni si cumetri!
Raisa Chicus: Felicitari, dl Gheorghe! Va dorim sanatate si puteri sa mai realizati asa lucrari minunate!
Maria Roman: Respect profund și prețuire aleasă, Maestre Gheorghe Gorun . Dumnezeu să vă țină sănătos și cu inspirație divină.
Alexei Gorun: Miinile maiestrului lucreaza,face minuni, ochii enoriasilor si slujitorilor apreciaza si se bucura lucrarile unchesului meu,ma bucur nespus de mult si ma mindresc ca a fost,este si va fi un promotor al credintei ortodoxe .
Angela Munteanu: Felicitări! Maestre Gheorghe Gurun, respect Dl Profesor, multă sănătate și realizări frumoase !
Ion Suprovici: Așa oameni vor fi primiți sus la Dumnezeu și va trăi ani mulți Dumnezeu să vă aibă în pază
Liuba Bîrsan: Felicitari, nanu! Multa sănătate si bucurii de la realizările frumoase! Din partea noastra: respect, mândrie, îmbrățișări si pupicuri!
Steluța Guțu: Felicitări! Extraordinar! Sănătate și realizări frumoase în continuare!
Neaga Elena: Respect d-nl Gicu! Atâta suflet ați depus în această lucrare necătând la faptul că starea de sănătate v-a pus la grele încercări dar d-stră ați reușit să duceți lucrarea la bun sfârșit cu ajutorul bunului Dumnezeu. Respect și multă multă sănătate!