DISTRIBUIȚI

Misiunea Bisericii Creștine este de a uni oamenii în cuget și în simțire, „cu o inimă și un gând, ” așa se zice la Sfânta Liturghie. Sectele sunt născute din dezbinare, se dezbină între ele și se străduiesc să dezbine și pe alții. Toate, am putea spune, se unesc sau s-ar putea uni, sau sunt dirijate, sau sunt organizate sub egida unei mișcări mai noi…
Cineva spunea că imperiile sunt opera satanei, dar acestea-s gândurile lui satan, care vrea să ia omenirea sub conducerea sa. Și aceste secte moderne, nemoderne, toate îndeplinesc un plan al cuiva, care stă în umbră și care caută iată, ca cei mai răi să se adune întruna, cu scopul de a domina lumea, spune Arhimandritul Pahomii Jugănaru de la Mănăstirea Sf. Apostoli „Petru și Pavel” din Bocancea. „Profeții Vechiului Testament erau inspirați de Dumnezeu și aveau misiunea de a păstra unitară credința poporului ales din care trebuia să se nască Mesia. Ultimul profet al Vechiului Testament și primul profet al Noului Testament se socoate Sfântul Ioan Botezătorul. Preoți mai existau încă în primul secol, în unele locuri, și în al doilea secol. Dar cu aceasta profețiile s-au terminat, fiindcă a venit însuși acel care a fost profețit: Iisus Hristos. S-a împlinit învățătura, s-a împlinit totul, nu mai era nevoie de profețit. Dar au venit acei care răspândeau învățătura creștină, apostolii, mucenicii, cuvioșii etc. Acuma, după Hristos, dacă mai apar „prooroci”, ei sunt mincinoși. Dar când s-a maturizat Biserica lui Hristos n-a mai fost nevoie de prooroci, cu profețiile și minunile lor.”
Zilele trecute aud cum cineva bătu la ușa biroului de serviciu. Deși bătăile erau calme, timide, nu știu cum, am înțeles că trebuie să deschid, simțind că celui care bate, în afară de calitățile de care părea că dă dovadă, îi mai este proprie una: insistența.

Continuarea citiți în nr. 26 din 17 iulie 2020