DISTRIBUIȚI

  Tradițional, la finele lunii noiembrie, agricultorii fac totalurile anului agricol și sărbătoresc Ziua lor profesională. În ajun de eveniment, am realizat un interviu cu Ion CEBOTARI, vicepreședintele raionului, am analizat cum a fost anul agricol.

– Cum a fost, anul 2017 pentru agricultura raionului?
„Pentru agricultură fiecare an este dificil, dacă nu primăvara, atunci toamna, dacă nu toamna, atunci iarna… deoarece suntem sub cerul liber și culturile agricole, și producătorii depind de influiența anotimpului și a condițiilor climaterice. Precipitațiile, grindina, seceta, vrem nu vrem, afectează. Pot afirma că a fost un an bunișor. Spre exemplu, după volumul de recoltă la culturile din grupa unu și doi, statistica arată că roada este bună.
Problema producerii grăunțoaselor întotdeauna a fost și va rămâne principalul în activitatea producătorilor agricoli din raion. În anul curent, culturile cerealiere, leguminoase și rapița au ocupat o suprafață de 14514 hectare, de pe care s-au căpătat recolte satisfăcătoare. Rezultate îmbucurătoare au fost înregistrate la porumb, floarea soarelui etc.”
– Codițiile în care activează agricultorii fac domeniul agricol mai atractiv pentru tineri?
„Da, avem fondate gospodării agricole mici. Ne bucură mult faptul că în ultimii ani mai mulți tineri se implică în agricultură. Unii din ei au plantat livezi tinere. Spre exemplu în Dobrogea Veche, Chișcăreni, Izvoare. Acest fapt se datorează și susținerii statului, care oferă ajutoare pentru tinerii cu vârsta de până la 35 de ani, circa 300 mii de lei, dar și subvențiile planificate de stat au favorizat practicarea agriculturii.”
– Apropo de subvenții, statul și-a onorat obligațiile față de producătorii agricoli?
„Potrivit informațiilor pe care le deținem, au beneficiat de subvenții 33 de agenți economici, suma totală fiind de 4147429 de lei. O persoană a beneficiat de 11371 de lei, pentru producerea legumelor și fructelor pe teren protejat. Pentru înființarea, modernizarea și defrișarea plantațiilor multianuale, șase persoane au primit subvenții, suma totală fiind de 1228550 lei…

Mai departe puteți găsi în ziarul numărul 43 din săptămâna aceasta