Prudență în timpul procesului de fermentare a vinului

Prudență în timpul procesului de fermentare a vinului

12
DISTRIBUIȚI

Anual în Republica Moldova au loc cazuri de intoxicație cu dioxidul de carbon emanat în procesul de fermentare a produselor vinicole, acest fapt se datorează nerespectării regulilor elementare de securitate la fermentarea vinului. În acest context și în scopul informării/prevenirii populației despre eventualele riscuri în timpul procesului de fermentare a vinului în spații închise precum și evitarea pierderilor de vieți omenești, Inspectoratul General pentru Situații de Urgență al MAI desfășoară anual Campania de prevenire a cazurilor de intoxicație cu dioxid de carbon, emanat în urma procesului de fermentare a vinului. Scopul acțiunii date este de a preveni cazurile de intoxicație cu dioxid de carbon, gaz emanat în urma procesului în cauză. Astfel Serviciul Prevenție al Secției Situații Excepționale  Sângerei vine cu un îndemn către D-stră să fiți foarte prudenți și să evitați riscurile la care sunteți supuși în aceste situații. Vă avertizăm că dioxidul de carbon emanat în urma procesului de fermentare este o substanță toxică, fără miros sau culoare. Gazul fiind mai greu decât aerul se acumulează jos la suprafața solului în concentrații înalte în special în încăperile închise. Astfel este interzis accesul în spațiile de fermentare/păstrare a vinului fără o ventilare prealabilă și aflarea un timp îndelungat în interiorul încăperilor respective. Aflarea în beciuri și subsoluri nedotate cu ventilație corespunzătoare prezintă un risc sporit pentru viața și sănătate. Intoxicația cu dioxid de carbon se manifestă prin astfel de simptome precum dureri de cap, amețeli, vomă, iar în cazuri grave- convulsii și comă. Verificați concentrația oxigenului din încăperile de păstrare a produselor vinicole prin aprinderea unei lumânări, în cazul în care aceasta se stinge, nivelul de oxigen este insuficient și este necesar de a părăsi imediat încăperea. Totodată este recomandat ca înainte de a intra în încăperile unde sunt păstrate recipiente cu vin să anunțați în prealabil o altă persoană.

Campania va dura pe tot parcursul perioadei de recoltare și fermentare a strugurilor, iar salvatorii vor informa populația despre riscurile și măsurile necesare de prevenire. În caz de urgență apelați Serviciul 112.

       Totodată  SSE  Sângerei vă informează că de la începutul anului pe teritoriul raionului  s-au produs 42 incendii în urma cărora au decedat  2 persoane iar 76 % din cazuri  au avut loc în sectorul locativ privat. Totodată au fost înregistrate cinci situații excepționale, trei cu caracter tehnogen și alte două cu caracter natural.

Cornel CUCOȘ, șef-interimar al SSE Sângerei.