DISTRIBUIȚI

Săptămâna trecută ne-am confruntat cu mai multe mesaje false despre refugiaţii ucraineni pe rețelele de socializare. Că-s falsuri se vede ca bună ziua. Unul din cele mai virale s-a dovedit a fi un videoclip cu doi cheflii sub 30 ani care se tot îmbrățișau strigând ”Slavă Ucrainei”. Că clipul este dejucat de doi actori slabi se vede de la o poștă or, aceștea erau îmbrăcați în maiouri, adică nu după sezon, scena are loc într-o bibliotecă sau librărie, situație ce trezește nedumerire or, cei doi cheflii care se mai stăruiau s-o facă și pe adepții unei alte orientări sexuale nu era neapărată nevoie să-și arate patimile chiar între rafturile cu cărți.

Am cercat să dau explicații or, este evident că nu-I lucru curat. Unii au încercat să ia în zeflemea cazul dar cei mai mulți au găsit și alte situații deșănțate în acest ”kinău” de prost gust.
Dar sunt și mesaje de instigare la ură împotriva refugiaţilor ucraineni. Cei care postează mesajele spun că sunt nemulţumiţi de comportamentul refugiaţilor şi cer ca aceştia să fie alungaţi din Republica Moldova. Autorităţile ne avertizează că asistăm la un efort concertat şi organizat de divizare a societăţii pe tema refugiaţilor şi a făcut un apel la empatie faţă de oamenii veniţi din Ucraina în căutare de refugiu. Natalia Gavriliță, prim-ministrul Republicii Moldova a remarcat: „Refugiaţii sunt primiţi pe teritoriul R. Moldova, sunt ajutați dacă solicită azil, dacă merg prin transit. Persoanele sunt primite conform tuturor convenţiilor internaţionale, dar şi în baza obligaţiilor noastre morale faţă de persoanele care fug de război”.Partea cea bună este că au oreacționat și societatea civilă. Roman Rusu, preşedinte Asociaţia Tineretul ucrainean în R.Moldova a declarant zilele trecute: „Noi, în diaspora ucraineană monitorizăm situaţia şi am văzut că în ultimele zile au apărut un masiv de informaţii false în diferite ţări, nu doar în R. Moldova contra refugiaţilor din Ucraina, că ei fac dezordine, crime. Această atitudine are scopul să distrugă solidaritatea de care a dat dovadă Republica Moldova.”

Continuarea citiți în n.12 din 11 martie 2022