Liceul „Olimp” din Sângerei şi-a propus drept obiectiv promovarea integrităţii academice, prin diferite acţiuni care le organizează şi le va promova în continuare. În acest scop recent a organizat o masă rotundă cu participarea mai multor grupuri, exponenţi ai comunităţii şcolare: echipele de liceeni, profesori, părinţi, cea managerială şi de experţi. Participanţii au venit cu tema de acasă pregătită. Prin exemple şi opinii proprii, prin dovada sentimentului demnităţii, cinstei, probităţii, incoruptibilităţii ei au definit integritatea academică.
Masa rotundă a fost moderată de Ludmila ŞIŞCANU, directoarea instituţiei şi Stela GUŢU, învăţătoare la clasele primare. Moderatoarele au condus activitatea în maniera în care au reuşit cu excelenţă să motiveze participarea activă a grupurilor încadrate în discuţie. Să definească persoană integră de care are nevoie procesul educaţional astăzi ca niciodată şi întreaga populaţie şcolară. De asemenea participanţii incitaţi de moderatoarele activităţii au definit inclusiv paşii ce urmează a fi întreprinşi pentru instituirea culturii academice.
Ludmila ŞIŞCANU în discursul său de iniţiere a dialogului cu participanţii a insistat să obţină răspunsuri şi să identifice soluţii: „în ce mod putem promova integritatea academică în şcoala noastră şi cum să evităm încălcările acestor principii morale de înaltă valoare umană. Suntem o comunitate academică, am insistat pe acest răspuns. Ne-am propus să lucrăm împreună. Să prezentăm material la subiectul acesta, foarte sensibil. Pe alocuri am abordat manieră interactivă, urmărind să transmitem informaţia în problematica subiectului.” a precizat directoarea.
Activitatea s-a desfăşurat în sala de festivităţi, pentru a fi posibilă asigurarea condiţiilor de vizionare a filmuleţelor pregătite la această temă, de alcătuire şi demonstrare a posterilor prin care a fost promovată integritatea, drept valoare morală fundamentală. Participanţii au ştiut să se sensibilizeze. S-a discutat parcă la egal, adică pornind de la aceleaşi principii morale, fundamentale. Era plăcut că elevii se întreceau cu profesorii lor, cu echipa managerială. Ei nu o vedeau pe doamna directoare sau pe alţi profesori mai mari sau mai importanţi ca ei. De data acesta ei erau parteneri în procesul de stabilire şi restabilire a integrităţii academice. Ei au fost acei care au răspuns ferm că în liceul lor mită nu se ia, iar metodele de integritate utilizate la susţinerea BAC-ului prin reformele făcute în învăţământ ajută a fi integri. Erau parcă toţi trecuţi printr-un val, urcau toţi în discursuri şi argumentări către o singură înălţime – fundamentarea integrităţii academice.
Toate, inclusiv şi această atmosferă, au ajutat la formularea şi definirea răspunsurilor elocvente la chestiunile de integritate a persoanei din mediul şcolar-academic. În timpul dezbaterilor au fost şterse toate diferenţele şi distanţele dinte profesori şi discipolii lor, participanţi la discuţie, inclusiv părinţi. Toţi erau concurenţi dar şi prieteni, cooperanţi şi motivaţi fiecare pe subiectul abordat.
Citiți continuare în nr. 6 al ziarului.