Promovăm personalitățile marcante din domeniul culturii și artei

Promovăm personalitățile marcante din domeniul culturii și artei

42
DISTRIBUIȚI

Vineri, 12 august 2022, Biblioteca Publică Raională Sângerei a organizat o întâlnire online, cu Nicolae Bălțescu, un poet al sufletului rătăcit în căutare de iubire și lumină (medic de profesie),  scriitorul care valorifică credința și creația, pământeanul nostru. Născut la 17 octombrie 1951, în comuna Bursuceni, județul Bălți. A absolvit în 1975 Facultatea de Medicină Militară din Kuibîşev (azi, Samara) Rusia. A activat în domeniul sănătății publice în Federația Rusă: de la Volga, Ural până la Polul Nord şi Extremul Orient.

La Întâlnirea  on-line au participat 25 biblioteci publice teritoriale. Evenimentul a fost moderat de către Tamara Deleu, specialistă principală pe biblioteci, Secția Cultură. Participanții au fost încântați de această întâlnire cu poetul căutător de lumină, la care au participat și surorile Raisa și Zinaida din satul de baștină  Bursuceni, Ana din comuna Iezărenii Vechi, care au povestit cu atâta dragoste despre copilăria fratelui drag.

Cei mai activi specialiști în domeniul activității cu utilizatorii  bibliotecilor publice au fost cei din Bălășești, Bursuceni, Țâplești, Biruința, Heciul Vechi, Heciul Nou, Dumbrăvița, Iezărenii Vechi, Ciuciueni, Sloveanca, Mîndrestii Noi, Bilicenii Noi, Valea Norocului, Copăceni, Cubolta, Tăura Veche, Prepelițá, BPO Sângerei, ș.a. Au fost recitate poezii, ode, scrise de Nicolae Bălțescu, poezii, dedicate poetului, au fost puse întrebări la care poetul a răspuns că numai prin dragoste putem schimba lumea.

La întâlnire au paricipat scriitoarea Claudia Partole, poetesele Ludmila Berzoi și Georgeta Lipovanciuc.

Claudea Partole a menționat: ”Nicolae Bălțescu este un om de cultură rară, este medic de profesie, care cu ajutorul versului poate vindeca sufletul fiecărei persoane, este un poet care scrie cu înțelepciune altfel, care dorește să scape pământul de paragină, cu rugă către Marele Creator.

Poezia lui Nicolae Bălţescu exprimă adevărul printr-o filosofie proprie, sinceră, sugerând gândul permanent al imperfecțiunii acestei lumi, totodată îndemnând pe fiecare să contribuie prin propria existență la schimbarea în bine a lucrurilor și a vremurilor în care trăim, a fost ideea întâlnirii on-line.