DISTRIBUIȚI

Primarul Vitalie Gojinevski este la primul mandat și a preluat administrarea treburilor comunei după primarul Cozma Sîrbuleț. A moștenit o primărie cu probleme , cum sunt majoritatea primăriilor din raion, cu bugete austere și cu probleme majore de soluționat în beneficul cetățenilor. Unicul răspuns pentru situația primăriei îl găsea doar în atragerea investiţiilor proiecte.

– În ce proiecte este implicată primăria actualmente și de ce beneficii vor avea parte cetățenii?

– Suntem implicați și lucrăm la implementarea Proiectului „Mă implic” destinat îmbunătățirii serviciului de gestionare a deșeurilor solide, din fondurile Agenției elvețiene pentru dezvoltare și Cooperare și implementat se SKAT Consulting. Urmare a acordului semnat, primăria comunei va beneficia de finanțare (cel mult 65.000 CHF), servicii de consultanță și de consolidare a capacităților. Proiectul „Mă implic” va ajuta primăria și furnizorul de servicii nu numai să îmbunătățească infrastructura, ci și să dezvolte pe termen lung abordări pentru a menține această infrastructură într-o formă bună și pentru a avea modele durabile de finanțare a prestării serviciilor.
Gestionarea corectă a deșeurilor este una din atribuțiile deloc simple ce revine administrației publice locale. Localitățile noastre se confruntă cu fenomenul depozitării necontrolate de deșeuri, lipsa operatorilor și a contractelor încheiate cu operatorii de salubrizare, lipsa tomberoanelor, pentru colectarea selectivă a deșeurilor, reticența populației și a agenților economici. Am inclus în calitate de obiectiv tangibil- dezvoltarea unui sistem de colectare și depozitare a deșeurilor. Astfel, conștientizarea importanței unui comportament civilizat și responsabil față de deșeurile generate de societate ajută la sporirea fiecărei persoane și organizații pentru protecția mediului ambiant. Pentru soluționarea problemei deșeurilor în comuna Copăceni, primăria de comun acord cu Consiliul raional, au elaborat și implementat un Plan de acțiuni și de management a deșeurilor generate, divizat în câteva etape bine definite cu scopul deprinderii populației cu ideea evacuării centralizate a deșeurilor de la gospodării și gestionarea eficientă a deșeurilor. La moment ne ocupăm și de elaborarea proiectului de gazificarea satului Copăceni”.

– Cetățenii comunei care o administrați aveau așteptări pentru implicarea autorității publice locale în soluționarea problemei turnului de apă, dar și în crearea condițiilor mai bune la Casa de Cultură.

Continuarea citiți în n.31 din 6 august 2021