Profesionalismul său este de necontestat

Profesionalismul său este de necontestat

141
DISTRIBUIȚI

Există oameni pentru care profesia este o vocație, un crez al vieții. Din categoria celor împătimiți de medicină face parte și chirurgul Simion Dimov, de la Spitalul raional Sângerei. Profesionalismul său este de necontestat și înseamnă cunoaștere a meseriei, responsabilitate și dăruire.

Simion Dimov compară munca de chirurg cu cea a unui acrobat la înălțime: spectatorii îl privesc uluiți, căci situația este imprevizibilă, dar maestrul acționează cu precizie și, în cele din urmă, toată lumea respiră ușurat. „Exact asta se întâmplă și în sala de operație: liniște, concentrare, responsabilitate pentru faptul că în fața ta se află un pacient care trebuie salvat. E nevoie să acționezi calm și cu exactitate, ceea ce presupune mari eforturi sufletești. Dexteritatea vine cu anii, o dată cu experiența pe care o acumulezi”, constată chirurgul care, de 12 ani activează în Secția de Chirurgie una din cele mai complicate servicii a Spitalului raional Sângerei.  Și-a împletit viața din durerea, din suferința celor care vin zilnic în fața lui cu speranța că vor găsi remediul, tratamentul de care au nevoie și din lumina ce vine de la chipurile celor care, după îndelungate zbateri și tratamente, revin la starea de om sănătos, de om vrednic să-și poarte crucea mai departe pe căile vieții, pe alocuri spinoase, pe alocuri netede.

Fiind o fire nativ sensibilă, îl doare durerea străină, trăiește suferințele străine la cote maxime, și, după o zi, o tură tensionată, se refugiază în lumea visurilor, unde poate cu mult mai ușor decât în realitate să preschimbe durerea în bucurie, tristețea în zâmbet.

Ascultându-l cum discută cu pacienții, conchizi că, înainte de a trata suferința fizică, dumnealui lecuiește sufletul celui suferind. Dar face lucrul acesta deoarece are un suflet generos.

 Iată ce cred despre el cei care-l cunosc:

Vasile Malcoci, director-interimar al Spitalului raional:

„Indiscutabil, e un specialist de forță, un tânăr cutezător. Are deja o  practică, iar vastele cunoștințe acumulate de-a lungul anilor sunt un sprijin pentru colegii lui, dar și pentru rezidenții și medicii veniți la noi. Dacă ar fi să aleg trei cuvinte prin care să-l caracterizezi, acestea ar fi; omenos, virtuos, curajos.”

Marcela Baciu, șefa Secției Terapie Intensivă și Anestezie a Spitalului raional: „Ne cunoaștem cu Simion Dimov de mulți ani. E foarte ușor să conlucrăm împreuna. Însușește multă literatură de specialitate, se perfecționează, mereu este în căutarea performanței. Este un coleg rezistent, îi place să muncească ture în șir. Se dedă întru totul profesiei de chirurg și pacienților. E un chirurg cunoscut, apreciat, stimat, căutat.

Se distinge prin omenie și simplitate, iar ca medic este un adevărat profesionist.”

„Dacă te apuci de un lucru, trebuie să-l faci bine”, consideră chirurgul. Acest crez al său a prins contururi încă din copilărie, la Cioc-Maidanul Comratului, unde a crescut într-o bună familie de oameni vrednici și gospodari Valentina și Ivan Dimov, educați, la rândul lor. Încă de pe atunci își trăiește viața printre cărți.

Continuarea citiți în ziarul „ Ecoul nostru” din 07 aprilie 2023.