DISTRIBUIȚI

Grădinița din satul Drăgănești a fost gazda unui atelier de formare continuă al educatorilor din instituțiile de învățâmânt preșcolar, zona Rădoaia, susținut de Cabinetul Metodic al Direcției Educație. La activitate au participat educatorii din instituțiile pentru educație timpurie din zonă. Participarea lor a fost susținută de prezența șefului Centrului Metodic Raional, Ion Roșca, președintele Comitetului raional al Sindicatului Educației și Științei, cât și de reprezentanții Administrației Publice Locale Drăgănești. Cei care s-au dăruit la realizarea agendei activității, prin implicare plenară au fost cadrele didactice și copiii creșei-grădinițe„Prichindel”, încadrați după buna practică și dimensiunea culturii organizaționale a metodistei Livia Țăruș.
Agenda atelierului a fost una cuprinzătoare, care i-a atras și i-a implicat pe toți din grădinița, căsuță cu povești, demonstrând că sunt o familie unită. Ei au convins că sunt așa chiar de la prima deschidere către participanți. Cei mai măricei, grupa pregătitoare, de mânuță cu mama lor de la grădiniță, Livia Țăruș au prezentat cartea de vizită a familiei de prichindei. În prezentarea lor copii au mărturisit prin rânduri de poezie, că grădinița este locul unde ei cu drag sunt așteptați și întâmpinați de educatori. Prin activitățile integrate, prezentate drept modele pentru educatorii oaspeți, specialistele instituției au demonstrat cum asigură managementul calității pe dimensiunea culturii organizaționale. Astfel, educatoarea Romica Rudei, grupa -creșa , a susținut activitatea integrată „ Familia mea”. Ludmila Oxenti, grupa II mică, în baza experienței sale a demonstrat cum se lucrează în grădință cu copiii la limbaj și comunicare. Grupa medie „Puișorii” împreună cu educatoarea Iana Soroca au descifrat subiectul „Zâmbet frumos – dinți sănătoși.” Mariana Școlnic împreună cu albinuțele sale din grupa mare au improvizat aventuri în pădure, promovând sănătatea prin motricitate.Tânăra specialistă Ana Mogorean împreună cu copiii au parcurs drumul cărții, descifrând de unde vine ea. Educatorii asistenți au admirat implicarea copiilor și interesul lor de enigmă pentru ceea ce realizau și rolul ce-l aveau fiecare în cadrul activității: liber, degajat.
Atelierul de formare profesională a continuat cu activitatea extracurriculară„ Avem nevoie de părinți, vrem să veniți acasă”, realizată de Livia Țăruș. Ca autoare a acestui proiect ea și-a propus sensibiliarea celor prezenți față de trăirile lăuntrice ale copiilor, ținând cont de interesele și dorințele acestora. În spectacol însă ea și-a asumat rolul de bunică, care tot mătură prin ogradă, în așteptarea nepoțeilor de la grădință și a fiicei plecată în străinătate. Revenirea părinților acasă și plecarea lor, copii lăsați în grija buniclor este realitatea zilei de astăzi, pe care o simțim cu toți. Și mai mult o simt educatoarele grădiniței, care au în grupele lor la modul real copii care astfel cresc, educați de bunici și cu dor de părinții plecați. Livia Țăruș nu a putut trece peste aceasta și și-a axat spectacolul prezentat pe problemă dată , ea singură fiind regizoare și scenaristă, ca conducător muzical selectând cântecele potrivite, motivația pentru copii că mama o să vină. Prin activitatea prezentată autoarea a chemat la conștientizarea avantajelor și dezavantajelor prezenței părinților în viața propriilor copii.
Cât de bine i-a reușit, au demonstrat aplauzele îndelungate, iar mai apoi aprecierile merituoase în cadrul debrifării, expuse de educatorii oaspeți, dar și de Ion Roșca, șeful Centrului Metodic: „Când i-am propus Liviei Țăruș să organizeze atelierul în grădinița Drăgănești am fost sigur că anume așa va reuși.. Ceea ce am așteptat aceea ea împreună cu echipa de educatoare au demonstrat și au reușit.”
Faptul că lucrează mult în echipă, au o colaborare frumoasă comună, că învață una de la alta, au demonstrat și prin traningul „Învățătura dă omului demnitate ”, unde au promovat modalități de organizare a lucrului în echipă la nivel de instituție. Și toate împreună crează condiții de muncă în căsuța cu povești, trăiesc cu interesul și dragostea lor comună față de copii, întăresc relațiile părinte – grădiniță, părinte – educator, educator-copil și sunt motivate de a crește și persevera în plan profesional.
Ele își propun a fi suflet deschis pentru fiecare copil din Drăgănești, care frecventează grădinița și are parte de decența intelectuală, bunătatea și deschiderea acestui mediu, unde se simt acasă, în familie unită.