Priorităţi strategice de dezvoltare a localităţii şi utilitatea unor investiţii anterioare

Priorităţi strategice de dezvoltare a localităţii şi utilitatea unor investiţii anterioare

887
DISTRIBUIȚI

La finele săptămânii trecute am organizat a doua rundă de Consultări publice cu genericul „Priorităţi strategice de dezvoltare a localităţii şi utilitatea unor investiţii ulterioare”. Participanţii la dezbaterea subiectului au fost funcţionari publici, consilieri raionali şi consilieri în Consiliul orăşenesc, reprezentanţi ai societăţii civile, membri ai organizaţiilor de veterani, cât şi ai comunităţii, cointresaţi de utilitatea investiţilor anterioare.

 

Ca prioritate strategică a localităţii şi drept utilitate a unor investiţii ulterioare Valeriu Rusu, şeful Secţiei Cultură, s-a referit la renovarea mai multor monumente istorice, de interes public.„Pentru edificarea Monumentului eroilor căzuţi în luptele din Afganistan şi în conflictul din Transnistria s-a optat foarte mult timp. În oraşul Sângerei acesta este un proiect împlinit la prima vedere. Incontestabilă este utilitatea investiţiilor făcute anterior. Dar Monumentul „Pietate”, în viziunea specialiştilor, inclusiv din domeniul turismului, dintre proiectele care le avem a implementa, drept prioritate am ales lucrările de reabilitare şi consolidare, pe care le avem de efectuat la acest monument. Ne propunem repunerea în valoare la cei mai înalţi parametri a unui monument de suflet, cu deosebite implicaţii patriotice şi istorice, amplasat în plin centrul oraşului, locaţie unde se desfăşoară principalele manifestaţii publice. Ar fi o acţiune de interes public. Totodată a fi un proiect de modernizare a infrastructurii turistice şi de amenajare a destinaţiilor turistice.

logo_rubrica

Prin renovaţiile care urmează să le efectuăm vom amplasa două plăci comemorative. Una dedicată războiului din Afganistan, din 1979-1989, iar cealaltă placă dedicată luptelor din Transnistria, din anul 1992. Ne propunem şi elemente de aprindere–stingere a luminii, pe perioada de noapte, reflectoare electrice care se manipulează prin intermediul unui întrerupător cu senzori de lumină. De asemenea, se impune înlocuirea scaunelor cu altele moderne.
Costul acestor renovări menţionate au fost evaluate la aproximativ 10. 000 de lei.
Nu putem trece cu vederea Monumentul ostaşilor internaţionalişti (1990). Este un monument istoric. Aici ne propunem reabilitarea pavajului şi trotuarului, restabilirea aleei de acces şi a inscripţiilor de pe ele. Se impune şi reabilitarea plăcilor din granit, precum şi sculptarea pe acestea a denumirii. Costul acestor renovări este estimat la aproximativ 30000 de lei.
Aceste propuneri de proiecte sunt coordonate şi acceptate inclusiv şi de către primăria oraşului”, a relatat șeful Secției Cultură.

Ambasada Britanica la Chisinau.rbg

Gheorghe BALEA, reprezentantul Centrului de Sănătate Publică, a optat, cum a făcut-o anterior, pentru implementarea unor proiecte comune prin care am obţine îmbunătăţirea calităţii apei potabile. „Dintoteauna am atenţionat asupra faptului că oraşul Sângerei, dar şi raionul pe ansamblu, suportă o stare excepţională în ceea ce priveşte aprovizionarea cu apă potabilă. Este grav că predomină apa tehnică. Aceasta este situaţia şi realitatea, care influienţează negativ asupra sănătăţii umane. Desiminarea rezultatelor studiului calităţii apei la care ne-am implicat, a asigurat informarea factorilor de decizie şi a adus la conştientizarea la nivel local, a facilitat implicarea responsabililor. Îngrijoraţi de nivelul scăzut al calității apei potabile am cerut asigurarea instituţiilor preşcolare şi şcolare cu apă produsă de întreprinderile producătoare de băuturi răcoritoare, din oraşul nostru. A fost şi este unul dintre paşii întreprinşi prin susţinerea primăriei inclusiv. Identificarea soluțiilor referitoare la îmbunătățirea calității apei, ar fi o propunere pentru asigurarea cu apă potabilă mai sănătoasă, a tuturor cetăţenilor, realizarea ei este legată de extinderea Apeductului „SOROCA-BĂLŢI-SÂNGEREI,” care este în construcţie şi care aşteptăm cu toţii să ajungă şi în oraşul nostru.

banner-ro-12

Nadejda ANDRIUŢĂ, reprezentantă a societăţii civile: „Un proiect de asigurare cu apă potabilă este indispensabilă construcţia sistemei de canalizare pe fiecare stradă, la care să fie conectată fiecare gospodărie individuală. De acest proiect inclusiv are nevoie oraşul. Altul ar viza asigurarea prelucrării apelor utilizate, reziduale. Şi aici fără reanimarea proiectului staţiei de epurare, chiar nu avem ce face.”
La această propunere de renovare a staţiei de epurare, unii participanţi s-au arătat sceptici că ar fi posibil financiar implementarea unui asemenea proiect de investiţii capitale. Alţii și-au exprimat încrederea în potenţialul administraţiei primăriei, în implicarea grupului de lucru pentru identificarea surselor investiţionale pentru propunerile înaintate. Încrederea este că vor fi găşite soluţii inclusiv şi prin sprijinul Ministerului Mediului.

disclaimer-ro

Mai multe propuneri găsiți în continuarea articolului din nr. 16 al ziarului.