Prin salubrizare evităm poluarea mediului

Prin salubrizare evităm poluarea mediului

21
DISTRIBUIȚI

  În perioada 20 martie – 30 aprilie în raion  sunt organizate acțiuni de primăvară privind salubrizarea și amenajarea localităților și a corpurilor de apă. Urmează în această perioadă să se întreprindă un șir de măsuri și acțiuni care să includă  amenajarea localităților, a gunoiștilor, lichidarea celor stihinice, salubrizarea zonelor de agrement și a spațiilor verzi. Toate acestea  sunt în mare parte în responsabilitatea autorităților publice locale și  se desfășoară conform  Dispoziției Inspectoratului pentru Protecția Mediului din 13.03. 2023.

  Având în vedere că suntem inclusiv în perioada  când se desfășoară lucrările agricole de primăvară și de salubrizare a terenurilor, noi monitorizăm  și atenționăm agenții economici, cât și persoanele fizice referitor la interzicerea arderii vegetației uscate, a resturilor vegetale de orice proveniență. Arderea vegetației uscate în câmp deschis este foarte periculoasă. Nu de puține ori aceasta se soldează cu incendii greu de controlat, care la rândul lor creează prejudicii considerabile. Amenzile sunt drastice și necruțătoare. Venim cu sfat pentru fiecare să nu ignorați preîntâmpinările și cerințele noastre. Pentru evitarea poluării mediului recomandăm colectarea deșeurilor separat, iar resturile vegetale și  frunzele să fie depozitate pentru compostare. Astfel vom evita poluarea mediului, căpătând totodată un îngrășământ natural pentru terenurile agricole. Asigurarea măsurilor împotriva incendiilor cât și protecția mediului înconjurător este o obligație nu numai a agenților economici, a factorilor de decizie, dar și a cetățenilor.

 Este condamnabil faptul că nu se păstrează curățenia în comunitățile noastre, în pofida faptului că anual sunt organizate un șir de acțiuni de salubrizare. Odată cu venirea primăverii constatăm că deșeurile aruncate la întâmplare inundă împrejurimile localităților. Conform Constituției fiecare cetățean are dreptul la un mediu înconjurător neprimejdios din punct de vedere ecologic pentru viața și sănătate. Din acest motiv lansăm un apel către toți locuitorii raionului Sângerei să dea dovadă de solidaritate și să contribuie la crearea unui astfel de mediu, comun pentru toți.

 Anatol Motruc, șeful Inspecției pentru Protecția Mediului Sângerei

PS: dacă doriți să raportați o problemă de mediu o puteți face prin intermediul  platformei naționale ECO Alert , accesând site-ul www.ecoalert.md,  la linia fierbinte a telefonului verde 022 22 69 51,prin intermediul poștei electronice a Inspecției  pentru Protecția Mediului Sângerei: ipmsingerei@ipm.gov.md  sau direct angajaților inspecției la nr.tel:026221072/060600832.