Primarii din raionul Sîngerei cer mai multe proiecte de eficiență energetică

Primarii din raionul Sîngerei cer mai multe proiecte de eficiență energetică

25
DISTRIBUIȚI

Implicarea politicului și lipsa resurselor financiare fac ca mai multe localități din raionul Sângerei să rămână fără acces la rețeaua de gaze naturale. O spun primarii din raion care s-au întâlnit astăzi cu Secretarul de Stat la Ministerul  Energiei, Constantin Borosan.

„Fiindcă ANR-ul este implicat în chestiunea aceasta, trebuie să dispară factorul politic. Noi, orașul Sângerei, suntem în această situație, la fel și satul Vrănești. Avem proiect din anul 2013-2014. Am înaintat proiectul ani la rând, am discutat, dar nu am mai trecut”, menționează Arcadie Covaliov.

„Mai mult s-a abordat subiectul extinderii rețelelor de gaze, să fie făcute proiectele și aprobarea de către ANRE. Deoarece investițiile care se fac pentru extinderi, ele ulterior se includ în tarif. Dacă această extindere este eficientă și oportună, atunci ea se aprobă de către ANRE”, susține Cristian Cainarian, președintele raionului Sângerei.

Cu probleme se confruntă și agenții economici din sectorul energetic. Gherasim Tofan deține un parc cu peste 2 700 de panouri fotovoltaice. În doar un an, acesta a înregistrat pierderi de un million de lei.

„Din cauza prognozei meteo nesatisfăcătoare, a prețului de import a energie electrice, care a fost foarte scump – 200 de euro per megawatt. Noi îl producem cu un preț mai mic, ceea ce nu era prognozat, dar îl cumpăram cu prețul de piață”, susține Gherasim Tofan.

Lucrurile au început să se schimbe grație Programului „Satul European”, susține primarul din Iezărenii Vechi. În prima etapă, aici a fost reparat acoperișul gimnaziului, un proiect în valoare de peste 5 milioane de lei.

„Acum intenționăm să aplicăm pentru termoizolarea pereților, dar desigur că în localitate avem și alte clădiri publice, avem de instalat și iluminat stradal. Ne dorim să implementăm și alte proiecte de eficiență energetică”, zice Renata Gabor, primarul satului Iezărenii Vechi.

Deși solicitările sunt multe, Secretarul de Stat a menționat că, pentru început, 10 instituții prespitalicești vor fi eficientizate energetic, printre care Spitalul Clinic Bălți.

„Proiectul Eficiența Energetică în Republica Moldova – prima fază este destinată clădirilor autorităților centrale. Deci, vorbim despre 10 instituții prespitalicești de importanță națională. Proiectul se implementează în perioada 2023- 2026, dar urmează să fie lansată și faza doi pentru clădirile publice locale”, spune Constantin Borosan, Secretar de Stat la Ministerul Energiei.

 

.