DISTRIBUIȚI

O polemică înflăcărată pe una dintre rețelele sociale, Facebook, m-a determinat să scriu aceste rânduri. Impuls pentru declanșare a servit mărturisirea publicată de un tânăr specialist, Șeful Oficiului poștal din sat, Ionel Bulmaga.
De trei ani dumnealui își face cinstit datoria în funcția dată. Posedarea la perfecție a tehnologiilor moderne i-a permis să-și organizeze lucrul chibzuit și rațional, încât nimeni să nu piardă în zadar timpul prețios pentru prestarea serviciilor sau încasarea pensiilor. Amabil, binevoitor, gata oricând să-ți sară în ajutor, Ionel este și un activist energic, înaintând inițiative frumoase și utile pentru salubrizarea satului și a împrejurimilor, în acțiunile de caritate, în organizarea și petrecerea activităților de ordin social și cultural. Este și consilier în echipa de lucru a primăriei, manifestând tragere de inimă și grijă pentru toate problemele, cu care se confruntă astăzi societatea noastră. Fiind administratorul grupului ,,Mîndreștii Noi”, ne ține la curent cu evenimentele actuale, cu noutățile satului, publicând anunțuri și apeluri către locuitorii comunei noastre.
Tot acolo, zilele trecute citesc următoarele: ,,…de aceea m-a mâhnit foarte mult faptul că cineva colectează semnături pentru a mă demite din lucru…” Și imediat a urmat un val de replici ale sătenilor, absolut toate întru susținerea acestui tânăr bărbat, care s-a arătat foarte îndurerat de ,,surpriza” pe care cineva i-o pregătește. Selectez câteva: ,,Un lucrător capabil și bun e greu să placă la toți… Ion, tu ești un tânăr cu aprecieri majore!”(L.Tocarciuc),,Un tânăr înflăcărat, pe care îl interesează soarta oamenilor din sat”(M.Rosca) ,,Să luăm exemplu de la el, căci s-a arătat doar pozitiv pentru sat..”(L.Tofan) ,,Acum nu mai stăm la poștă cu zilele, ca sa achităm un serviciu sau să primim pensia..”(L.Carelov) ,,Este dureros cănd nu se apreciază calitățile profesionale ale omului,ci culoarea partidului…”(S. Banaru),,Tot respectul meu, Ioane, căci nu ai ales calea străinătății, dar te dedici cu suflet satului natal!”(A. Popescu Filimon),,Eu te susțin, îmi place cum lucrezi!”(D.Mosneaga),,Te asteaptă un viitor mare!”(S.Luconin),,Încolțiți anume pe acei care lucrează cu dăruire și dragoste față de săteni…Ion e un tânăr cu idei sănătoase!”(D. Preasca Voinu). Aș putea urma, dar vă invit pentru detalii pe pagina grupului ,,Mândreștii Noi”.
Uimită și mâhnită și eu, dar totuși cu o semânță de neâncredere, că în satul pentru care fac tot ce-mi stă în puteri, s-ar găsi și asemenea persoane. Însă cu o bucurie în suflet: că oamenii au luat atitudine față de acest fapt, că n-au fost indiferenți, că au avut curajul civic de a se pronunța în apărarea unui semen de-al nostru, că nu s-au pitit în găoacea proprie, ca să aștepte cu ce se va termina și această ,,poveste”urâtă. Ramân cu speranța că, încet-încet,vom ieși din ,,carantina” spirituală, ne vom deprinde să facem concluzii, să luăm decizii, să susținem omul care-și trăiește viața cinstit alături de noi, atunci când este blamat pe nedrept, însă merită doar lauda și aprecierile noastre. Și că o să întelegem: – Depinde de noi înșine ca să trăim (chiar și în conditiile pandemiei!) într-un mic paradis, lăsat noua de Domnul, ori sa-l transformăm într-un iad al răutații, invidiei, discordiei și urii reciproce. Alegerea o face fiecare în parte…

Tamara Gumovschi (Pascari), profesoară de română, Gimnaziul „I. Vatamanu”, Mândreștii Noi