Președinte trebuie propus un om care nu are cumetri și rude

Președinte trebuie propus un om care nu are cumetri și rude

162
DISTRIBUIȚI

După ce și-au depus dosarele cu toate actele necesare la Comisia Electorală Centrală (CEC) și au fost înregistrați în calitate de concurenți electorali pentru alegerile prezidențiale din 30 octombrie 2016, cei 12 candidații la funcția de președinte de stat s-au încadrat în campania electorală, utilizând toate atributele necesare.
Străzile s-au umplut de fluturași electorali, gardurile, copacii și panourile pentru anunțuri sunt doldora de afișe multicolore, acasă ni se aduc teancuri de ziare, broșuri… iar la posturile de radio și canalele de televeziune, promisiunile curg gârlă. Preocupați de campanie, politicienii se întrec în civinte și își dau întâlniri cu alegătorii, iar CEC și organizațiile care încearcă să educe societatea în spiritul civic informează de zor populația despre actualele alegeri și îndeamnă oamenii să iasă la vot.
Devine mai clar că jocul privind alegerea președintelui țării este unul geopolitic și că adevărata bătălie nu se dă pentru alegerea președintelui, ci pentru schimbarea cursului politic al R. Moldova. Românismul e o doctrină, un crez, moldovenismul e o ideologie, o politică. Românismul leagă R. Moldova de România și spațiul European, moldovenismul o leagă de Rusia și de spațiul sclav. Pe aceste terenuri se dă azi bătălia la noi, „nu e pentru alegerea președintelui”, în realitate, bătălia se dă pentru schimbarea cursului politic al R. Moldova.
În ajunul alegerilor din 30 octombrie curent, Ecoul nostru, a decis să întrebe cetățenii raionului dacă vor merge la votare. Chiar dacă majoritatea oamenilor intervievați se arată nemulțumiți de ceea ce se întâmplă în politica moldovenească, ei spun că vor merge la alegeri și speră că votul lor va schimba lucrurile. Totuși sunt și persoane care categoric refuză să-și dea votul pentru cineva, fiindă aceștia au uitat de promisiunile făcute anterior. Mai mult chiar au pus pe umerii lor întoarcerea miliardelor furate tot de ei.

Dorina MACOVEI, 78 de ani:
„Sperăm că vom trăi mai bine, dar tot vai de capul nostru. Mai bine să păstrăm ceea ce avem, decât să vină alți bandiți la putere și să ne mai fure ziua în ameaza mare, să ne să ne sărăcească cu totul. O să merg la votare pentru că-mi doresc să fie locuri de muncă la mine în țară, să revină feciorii de peste hotare, și să petrecem mai mult timp împreună, or zilele mele sunt spre sfârșite, am rămas de una singură. Am fost și eu în Europa, unde lucrează feciorii și îmi venea să plâng de jale pentru noi, când am văzut cum trăiesc oamenii acolo. Satele lor sunt cu mult mai dezvoltate decât orașele noastre. Trebuie să tindem și noi spre asta.
Nu-i înțeleg de loc pe acei care spun că nu vor merge la alegeri. Așa ei lasă loc pentru cei care vor să facă fraude. Soarta R. Moldova este acum în mâinile noastre, de aceea trebuie să ne facem datoria și să mergem la votare. Unii așteaptă că o să vină un președinte care să le mărească pensile, salariile, dar asta nu se va întâmpla pentru că aici oamenii nu au unde lucra, nu se acumulează multe impozite în buget. Foarte mulți se eschivează de la plata impozitelor, mai cu seamă milionarii. Mulți strigă că orașele noastre sunt murdare și că de vină sunt primarii, și tot ei aruncă gunoiul unde se nimerește sau strică tot ce se construiește. Cică peste tot este corupție, dar…

Continuarea o veți citi în numărul 40-41 din săptămâna aceasta…