Premiaţi pentru dragoste de folclor

Premiaţi pentru dragoste de folclor

243
DISTRIBUIȚI

 

 

    Duminica trecută Casa de Cultură din satul Coşcodeni a găzduit Festivalul- concurs raional, „Folclorul la el acasă.” La concurs au participat formaţii folclorice din localităţile raionului. În total 18 colective au demonstrat pe scena inedite spectacole folclorice, valorificând şi aducând în deliciul publicului perle, tradiţii şi obiceiuri specifice locurilor de unde provin. Pentru dragostea  lor  faţă de zestrea folclorică pe care se ţine neamul, colectivele folclorice au fost premiate  cu premii băneşti şi diplome de merit din partea Consiliului raional şi a Secţiei de Cultură.

 Vera Tabarcea  

  Gazdele festivalului , primăria comunei  Coşcodeni şi Casa de Cultură au creat pentru festival o atmosferă specifică tradiţiilor şi obiceiurilor străbunilor şi localităţii date. Instituţia culturală, sălile pentru agrement, scena Casei de Cultură au fost transformate într-o faimoasă Casă Mare a neamului. 

  Primii au ieşit în scenă,dând startul festivalului  mesajerii folclorului din Pepeni, în componenţa colectivului  folcloric „Moştenitorii”. După evoluţia  lor,a lansat invitaţia „La şezătoare”colectivul „Datina” cu Valentina Dânga din Coşcodeni. „La claca” pentru seceratul spicelor ca pe vremea străbunilor, cu primul snop împletit în cununa gospodarului şi pus la icoane , la coacerea pâinii din recolta nouă a invitat colectivul „Ţărăncuţa”, din comuna Chişcăreni şi conducătoarea Maria Neaga.  Preşedintele juriului Valeriu Rusu ,a răsplătit  evoluţia colectivului cu premiul  şi locul I. Tradiţia de încreştinare  a copilului: „De la noi fin, de la Dumnezeu creştin” au demonstrat-o  culegătorii de folclor de la Bursuceni, împreună cu Valentina Botnaru. Perle folclorice  au scos în scenă şi au inscris în pânza festivalului colectivele de la  Casa de cultură

Repeliţa, Drăgăneşti, Rădoaia, Chişcăreni, Bilicenii Vechi, Copăceni. Cei care a pus cireaşa pe deliciul folcloric şi valoros  promovat în cadrul festivalul au fost artiştii amatori de la Dumbrăviţa. Prin evoluţia scenică a colectivului „Dumbrăvioara”, a fost încheiat festivalul, dăruind celor prezenţi senzaţia că sfârşitul încununează opera.

 Fiind în calitate de Preşedinte de Onoare al Festivalului „Folclorul la el acasă”, Grigore Corcodel, Preşedintele Raionului, a cules din revelaţia sa sufletească aprecierea: „Colectivele folclorice care au evoluat în cadrul festivalului  au demonstrat că ştiu de unde vin, care le este orginea şi unde trebuie să ajungă ca mesajerii folclorului, prin care dăinueşte neamul”.

  Specificul acestui festival este că potrivit Regulamentului, participă  şi grupuri de copii, demostrând că sunt generaţia care ştiu a preluau valorile folclorice de la strămoşi. În acest sens sunt recunoscute colective folclorice de copii ca”Firicel de busuioc”, condus de Valentina Dânga”,,Trandafir”de la Bălăşeşti şi „Cimbrişor” de la Sloveanca , conduse de Ina Borş şi Mariana Galben. Potrivit aprecierilor juriului, colectivele  respective sunt conduse de profesioniste în domeniul culturii, prin evoluţia lor, colect6ivele s-au încadrat în rigorile Regulamentului  Festivalului concurs şi s-au bucurat de premii valoroase, ocupând primele locuri în concurs.

Comtinuarea în ziarul nr.29 din 26 iulie