Pâine. Pământ. Plugar. Cât sunt sunt aceste noțiuni care identifică rostul dăinuirii!
E de datoria noastră să venim cu înțelegere și bucurie, cu roua sufletului acolo unde țăranii vin cu brațele și nesomnul, cu întreaga lui viață. Simțim că e de datoria noastră să ne creștem și noi un spic în inimă – zis al Recunoștinței.
Pâinea la noi în țară este sfântă, o masă oricât ar fi de îmbelșugată, fără pâine nu e completă. Una dintre cele mai vechi tradițiile strămoșești este întâmpinarea unui oaspete cu pâine și sare, un simbol al ospitalității.
Cu pâine și sare au fost întâmpinați oaspeții la activitatea cu genericul ”Preacurată-i fața pâinii”, care a avut loc loc recent la Biblioteca Publică ” Bogdan Istru” din satul Pistruieni, raionul Telenești.
În luna lui cuptor plugarii strâng pâinea. Pentru ca copiii să afle mai multe lucruri despre procesul creșterii, recoltării grâului și ritualul procesării pâinii au participat două generații: adulți și copii. S-a amenajat o expoziție de copturi, unde s-a vorbit despre ritualul pâinii la nuntă, înmormântare, la sărbătorile pascale ,Crăciun, etc.
Invitat la activitate a fost Pavel Morari, care a activat ca combainer 10 ani,
care a povestit despre drumul pâinii de la semănat la recoltat. Gospodinele, la rândul lor au împărtășit procesul de coacere a pâinii.
Copiii au venerat pâinea prin cântece, poezii, au înscenat povestea ”Spicul”.
Toți au petrecut frumos timpul în ambianța plăcută din bibliotecă.
Aurica Morari, Directoarea Bibliotecii Publice ”Bogdan Istru” Pistruieni