Pomicultura raionului este în mare impas

Pomicultura raionului este în mare impas

34
DISTRIBUIȚI

Serviciul Agricultură și Cadastru, a organizat un seminar de instruire cu tematica „Organizarea lucrărilor de primăvară în livezi”. Evenimentul s-a desfășurat în  cadrul SRL Florplus Agrom primăria Izvoare, conducător Clipca Viorel.

La instruire au participat agenți economici din raion, producători mari și mici de fructe, conducători ai gospodăriilor țărănești, persoane fizice, proprietari de terenuri și pomicultori ai SRL „Florplus Agro”. Acesta a fost moderat de către Grosu Ion, doctor în agricultură, șef laborator pepinierist și tehnologii moderne pomicole din cadrul Institutului Științifico-Practic Horticultură și Tehnologii Alimentare din Chișinău.

 Tăierea pomilor ocupă un loc predominant în cadrul tehnologiilor de producție a fructelor, deoarece este indispensabilă pe durata întregii vieți a pomului  de la plantare și până la epuizarea lui.  În cadrul  seminarului Dl Grosu a demonstrat procedeele de dirijare a creșterii și fructificării pomilor, precum diverse tipuri și tehnici de tăieri, sistemele de conducere la  speciile sămânțoase și sâmburoase în dependență de particularitățile biologice, soi, vârstă, asociație portaltoi cu respectarea cerințelor de bază față de sistemul de conducere și tăiere.

Trebuie de menționat că pomicultura raionului este în mare impas, pe parcursul anului 2023 fiind defrișate circa 400 hectare din livezi– aproape de 4 ori mai mult decât plantările care constituie 117 ha. În mare parte pomicultorii au renunțat la această ramură deoarece nu-și mai pot realiza producția, sine costul căreia, generat de scumpirile în lanț la combustibil, imputări, este enorm și nici nu există o piață stabilă de realizare. Simțindu-se neprotejați, nesusținuți în fața greutăților sunt nevoiți să defrișeze plantațiile în care au investit nu numai resurse materiale dar și suflet.

 Dl Grosu, a oferit generos multe sfaturi ce țin de fertilizarea și protecția pomilor și a răspuns explicit la numeroasele întrebări apărute pe parcurs, atrăgând o atenție deosebită corectării greșelilor, tăierilor incorecte din anii precedenți. Toți participanții la seminar au avut de câștigat noi cunoștințe în domeniu, au avut  ocazia să prindă sfaturile celor mai experimentați, să discute să  facă schimbul datelor de contacte pentru a conlucra pe viitor. Este de remarcat că de această data am avut și un număr mare de persoane fizice, participanți care s-au arătat foarte interesați să prindă arta pomiculturii s-o practice măcar și pe terenurile mici ce le dețin.

În acest context, aducem mulțumiri dlui Grosu Ion pentru muncă, recomandările și sfaturile prețioase, sperând la o conlucrare cât mai fructuoasă și pe viitor, iar agențiilor economici le dorim să nu ezite să participe la toate seminarele organizate, cât mai activ.