Polițiștii, prost salarizați, dar implicați pentru cetățeni

Polițiștii, prost salarizați, dar implicați pentru cetățeni

62
DISTRIBUIȚI

Recent s-a desfășurat ședința de bilanț pentru semestrul II al anului în curs,   prezentată de Inspectoratul raional de Poliție Sângerei. Evenimentul a avut loc  în  sala de festivități a  Liceului Teoretic „M. Eminescu”. La ședință oamenii în epoleți au discutat rezultatele de serviciu obținute prin implicarea lor, dar și problemele cu care se confruntă fiecare secție și sector de poliție în parte. La eveniment au participat și au luat atitudine față de implicarea polițiștilor non-stop în soluționarea problemelor societății :reprezentanții serviciilor desconcentrate, cât și cei din administrația publică locală de nivelul I și II,  primari  și agenți economici, reprezentanții Consiliului raional, dar și ai Cancelariei de Stat, în persoana      domnului Corcodel , președintele raionului și a domnului Cainariean, șeful adjunct al oficiului teritorial al Cancelariei de Stat. Ședința a fost monitorizată de Mihai Banaru, șeful Inspectoratului de Poliție.

 Fără ca să evite și să înconjoare careva situații, fapte, în luările de cuvânt și prezentările bilanțului  polițiștii au expus realitatea, ce le-a reușit ,ce nu le-a reușit. Datorită managementului eficient și implicării profesionale a fiecărui dintre ei,  toți indicatorii tabloului infracțional este dominat  de tendințe ale faptelor  în descreștere. Predomină violența în familie și asupra femei, dar și aceste cazuri sunt înregistrate mai puține.  Sunt cinci comparativ cu 9 cazuri de violență  în aceeași perioadă a anului trecut. În total în această perioadă  tabloul infracțional în raion este constituit din 170 infracțiuni, dintre care procurilor au fost remise 130.După cum a fost concluzionat, scăderea numărului infracțiunilor de tot genul, inclusiv violuri – zero cazuri, vine pe fundalul  activității și sacrificiului polițiștilor: constant, implicat, operativ și cu  veghere asupra  asigurări și păstrării liniștii și păcii cetățenilor, securității bunurilor și imobilului. Munca e multă pentru un sector, pentru un polițist, mai cu seamă sectorist. După cum a fost apreciat pe parcursul  ședinței, implicarea  oamenilor legii fiind  mai tot timpul 24 din 24 ore, una definitivă și totală. Doar că salariul  polițistului e prea mic, departe  de strălucirea epoleților. Nu contează  de  acesta instrumentează 10 investigații a infracțiunilor ori 50 –  aceeași remunerare.  Salariul neatractiv, dar și lipsa condițiile  sociale, de trai pentru tinerii specialiști în domeniu, îi dezamăgesc pe tinerii polițiști. S-a referit la această problematică, Radu Daraban, șeful Secției  Investigații Infracțiuni ,la cât de nerăsplătită este munca enormă a unui ofițer de investigare care-l are în subordine. La rezultatele obținute, dar și la aceste probleme ale polițiștilor s-a referit Vitalie Tarlapan, șeful Secției Securitate Publică. Nu mult, nici puțin, tocmai 15 funcții vacante suportă  domeniul pe care-l administrează.

   Efectivul de la Sângerei, sunt partea de tineri ai societății pe  care îi unește  dragostea de această profesie,  jurământul„ Slujesc  patriei!”. Tinerii ofițeri care  activează astăzi în cadrul Inspectoratului  raional de Poliție se susțin unii pe alții, nu le îngăduie inima să abandoneze  profesia. S-a referit la această atitudine de demnitate a  efectivului șefa adjunct Violina Lungariu, dar și  șeful inspectoratul Mihai Banaru în mesajele transmise public.

  Vasile Petrov, cel mai experimentat ofițer din cadrul efectivului , șeful Serviciului Patrulare a salutat  organizarea acestui gen de ședințe, în fața societăți civile, să „fim auziți, înțeleși, ascultați”. Comisarul a făcut  și propuneri pentru modificări  în legislație. Nu pentru sine, pentru colegii din întregul sistem. Solicitarea către legiuitori este de a fi eliminată egalitatea la remunerarea muncii.Bunăoară, munca unui polițist  să fie diferit  remunerată de cea  a unui polițist – psiholog .

   Potrivit primarului  Arcadie Covaliov ,prezent la eveniment „Participanții la întrunire au calificat  ședința de bilanț drept una neordinară, din motiv că nici când altă dată au participat la o  consfătuire  atât de constructivă,  cu manifestarea  susținerii ample a polițiștilor din partea societății, primarilor. Avem o conlucrare  foarte bună cu Inspectoratul raional de poliție. Implementăm  proiecte comune, întru binele activității  polițiștilor noștri , dar   pentru securitatea cetățenilor.  Am în vedere  continuarea proiectului privind instalarea camerelor de luat vederi. Mulțumim polițiștilor, pentru că ne apără cetățenii și le protejează liniștea și viața .”. 

     Elena Neaga,  primara  de Bălășești, la  recepționarea problemei  salarizării proaste a polițiștilor a indicat soluții de ridicare a salariilor după dăruire. Și gradul vădit de extenuare a acestora prin natura muncii lor. Să fie reduse  ajutoarele sociale pentru  acele persoane și familii care direct parazitează pe sama statului. Acești bani să fie  direcționați pentru majorarea salariului polițiștilor. Noi avem o conlucrare foarte muncă  cu polițiștii. Mulțumim că ne-au invitat la ședință, am luat act de problemele lor și cum să ne organizăm o conlucrare eficientă. Să  continue această practică în viitor. Noi nu putem admite ca polițiștii să fie cel mai prost remunerați din întreg  sistemul de apărare a drepturilor omului . Se cer de remanieri și restructurări, în privința îmbunătățirii salarizării, asigurării unităților lor de transport cu carburanți, modernizarea condițiilor în oficiului   ofițerului de sector.