DISTRIBUIȚI

Mai nou, Regulamentul circulației rutiere îi obligă pe căruțași să respecte regulile de circulație și să doteze mijlocul de transport cu tracțiune animală cu toate cele necesare pentru a preveni accidentele rutiere.

Proprietarii de vehicule cu tracțiune animală trebuie să știe că, în conformitate cu punctul 110 (1) din Regulamentul circulației rutiere, pentru a fi admisă în traficul rutier, căruța trebuie să fie utilată cu catadioptrii (sisteme optice reflectorizante) de culoare albă, pe lateral de culoare portocalie, în spate de culoare roşie de formă triunghiulară, iar căruțașul trebuie să fie îmbrăcat, în mod obligatoriu, în vestă reflectorizantă. Și, atenție! Este interzis consumul băuturilor alcoolice înainte de a porni cu căruța la drum.
De asemenea, căruțașului i se interzice să circule pe drum modernizat, în cazul în care în direcția de deplasare există și un drum rudimentar (de țară); să circule în galop prin localități; să transporte pe timp de noapte și în condiții de vizibilitate redusă încărcături ce depășesc limitele de gabarit ale vehiculului.
Căruțașii care vor conduce în stare de ebrietate alcoolică în conformitate cu art. 233 al 3 Codul Contravențional, riscă amenzi de la 17.500 până la 25.000 de lei.
”Echiparea neadecvată a vehiculelor cu tracţiune animală, conducerea în stare de ebrietate sunt factorii ce contribuie la comiterea accidentelor rutiere cu consecinţe grave. E foarte periculoasă, mai ales, circulaţia căruțelor pe timp de noapte şi în condiţii climaterice nefavorabile”
Vitalie TARLAPAN, șef al SSP al IP Sângerei,
comisar principal