DISTRIBUIȚI

„Anticorpi la fals”, „Kitchen Talk” și „Верю Не Верю” sunt denumirile podcasturilor realizate de echipele câștigătoare ale concursului de granturi „Cum ne salvăm în „marea” de știri false?”, lansat de Asociația Presei Independente (API) și DW Akademie în a doua jumătate a anului 2021.

Anticorpi la fals este un podcast în patru episoade, realizat de jurnalista Sorina Obreja, despre oameni afectați de informații false și rețete simple de protejare împotriva falsurilor. Primul episod a fost publicat la 17 ianuarie, iar următoarele trei ediții vor apare în fiecare zi de luni pe Zdg.md și pe cele mai importante platforme de podcast (Spotify, Apple Podcasts, Google Podcasts, Anchor). „Am ales să merg pe acest drum, întâi de toate, alături de protagoniștii, care sunt ca oricare dintre noi, puși în fiecare zi în fața tunurilor de știri, de titluri exagerate, de povești culese de pe rețelele de socializare, ce se contrazic, încât devine greu să mai distingi ce e adevărat și ce nu”, a scris Sorina Obreja într-o postare pe Facebook.
Un alt podcast lansat la 18 ianuarie, Kitchen Talk, este realizat de echipa portalului Locals.md. Moderatoarele Ana Glazkina și Ana Șestacova discută în bucătărie la teme actuale, primul episod abordând teoriile conspiraționale pe timp de pandemie (Apple Podcasts, Google Podcasts). „În prima ediție vorbim despre divergențele de opinii în cercul de rude și prieteni. Fără discuții goale, fiecare episod cu subiecte noi, care ne afectează pe fiecare”, a scris Anna Glazkina.

Sursa: api.md