Plugarii raionului sunt în toiul recoltării

Plugarii raionului sunt în toiul recoltării

164
DISTRIBUIȚI
În poză: Simion MACARI împreună cu Ivan CEBOTARI și Grigore NEGRUȚI

De aici până la cer este imensitatea lanurilor pârguite cu recoltă aurie, lanuri cultivate cu grâu, orz de toamnă şi de primăvară, celelalte culturi ca mazărea, rapiţa fiind practic recoltate. Aflîndu-ne la faţa locului, ne-am convins că în fiecare dintre unităţile agricole ale gospodarilor raionului, care sunt agenţii economici, dar şi proprietarii care deţin suprafeţe mai mici, recoltarea orzului şi a grâului este în toi. 

Bine pregătiţi pentru acest exament al pâinii, echipajele mecanizate nu au clipă de răgaz şi trăiesc din plin bucuria muncii la treierat. Agenţii economici doar supraveghează ca totul să decurgă după sfintele legi ale recoltării, fără staţionări şi cu utilizarea timpului favorabil strângerii pâinii, în bună securitate a participanţilor la recoltare şi a recoltei obţinute.
Majoritatea gospădăriilor au finalizat recoltarea orzului de toamnă pe suprafaţa totală de 1500 hectare, şi cel de primăvară care a cuprins 1000 hectare. Toate eforturile umane şi mecanizate sunt orientate către treieratul grâului pe suprafeţele consolidate ale agenţilor econimici, 12101 hectare.
Ne-a bucurat recolta gospodarului Simion MACARI, SRL „Agro Copăceni”. Ne-am convins că aceşti producători au încheiat recoltarea orzului. Potrivit calculelor prealabile au obţinut nu mai puţin de 40 chintale la hectar. Tot atât de roditor este şi hectarul de grâu. Culoarea bobului depozitat denotă că obţine o producţie de grâu de calitate, sănătos şi recolta promiţătoare ca cantitate. Este de o calitate a producţiei agricole dinte cele mai bune. Producătorul a investit în procesul tehnologic, în alimentarea suprafeţelor cultivate. Avantajul lui Simion MACARI mai este încă şi cel că el lucrează în proporții mare, pe suprafeţe imense, consolidate, unde poţi investi şi respecta tehnologia cultivării. Îşi au efectele lor pozitive investiţiile în tehnică agricolă. El deţine cea mai peformantă tehnică agricolă în raion şi pentru trasportarea recoltei spre realizare. Recent, a achiziţionat din Germania încă două unităţi pentru transportarea producţiei peste hotare., în total avănd deja şapte. Urmează să-şi procure o semănătoare, fabricată în Italia.
La volanul combinei de recoltat ceriale CLAAS, experimentatul combainer Mihail BOLOHAN din această gospodărie finaliza treieratul grâului pe o suprafaţă de 200 hectare. Alt lan pârguit îl aştepta pe el şi pe colegul său cu a doua combină să fie treierat şi despovărat de grâul copt…

Continuarea o puteți citi în ziarul din săptămâna precedentă

În poză: în momentul recoltării