DISTRIBUIȚI

În plină pandemie de Covid-19, dar și caniculă, o bună parte din locuitorii orașului Sângerei au rămas fără apă la robinet. Oamenii sunt nevoiți să care apă cu găleata de la fântânile de mină din localitate, care însă sunt poluate. Potrivit autorităților locale, sistemul de apeduct a cedat. Acesta este extrem de uzat și nu face față numărului mare de consumatori.
Autoritățile locale susțin că sistemul de apeduct este extrem de uzat și are o capacitate prea mică pentru a asigura cu apă potabilă cele aproape 5000 de gospodării. În consecință, în fiecare vară, peste o mie de consumatori se pomenesc în dificultate.
În oraș nu avem un apeduct performant. Acesta este din anii ”70 și este depășit, dar ne depășesc și rezervoarele noastre care sunt din anii ”60. Noi avem pierderi mari de apă, până la 40 %. Este vorba de starea deplorabilă a rezervoarelor, apa curge din ele.
Pentru implementarea unui proiect de reconstrucție a apeductului, dar și a sistemului de canalizare în orașul Sângerei, este nevoie de 40 de milioane lei.
La moment avem caietul de sarcini, tradus în limba engleză, cu scrisoare de intenție pentru a renova sistemul nostru de apeduct, dar și de a construi două rezervoare cu capacitatea de 400 cuburi de apă.
Directorul „Apă-Canal Sângerei” a declarat că o soluție temporară este curățarea fântânilor de acumulare ale întreprinderii.
Ducem tratative cu o echipă de meșteri de la Chișinău care să vină să ni le curețe de la nisipul care s-a acumulat pe parcursul anilor. Astfel vom avea posibilitatea să instalăm pompe mai puternice.
Orașul Sângerei numără aproape 13 mii de locuitori.
nordnews