Permisul de conducere. Cum îl obții și care sunt condițiile

Permisul de conducere. Cum îl obții și care sunt condițiile

36
DISTRIBUIȚI
 
Conducătorii auto trebuie să posede dreptul de conducere a vehiculului din categoria și respectiv, subcategoria vehiculului condus. După ce au absolvit un program de formare autorizat/acreditat conform legislației, pentru a obține permis de conducere sau noi categorii ale acestuia, persoanele urmează să se programeze la examenul de obținere a dreptului de a conduce vehicule în cadrul subdiviziunilor Agenției Servicii Publice (ASP),  să îndeplinească condițiile de vârstă și să fie apte din punct de vedere medical.

În ceea ce ține de îndeplinirea criteriului de vârstă, persoana care solicită examinarea pentru subcategoriile AM, A1 și B1 trebuie să aibă 16 ani împliniți; pentru categoriile B, BE, H și subcategoriile A2, C1, C1E – 18 ani; pentru categoria A, în cazul în care persoana face dovada conducerii pe o perioadă de cel puțin 2 ani a unui motociclu din subcategoria A2, precum și pentru conducerea triciclului cu o putere ce depășește 15 kW, solicitanții trebuie să aibă vârsta de 20 de ani; pentru categoriile C, CE, F, I și subcategoriile D1, D1E – 21 de ani, iar pentru categoriile A, D și DE persoana trebuie să aibă vârsta de 24 de ani.

Categoriile și subcategoriile vehiculelor pentru a căror conducere este necesară deținerea permisului de conducere pot fi vizualizate accesând pe pagina www.legis.md Regulamentul privind procedura de examinare pentru obținerea dreptului de a conduce vehicule, emiterea și valabilitatea permisului de conducere, aprobat prin Hotărârea Guvernului nr. 181 din 23.03.2022.

Persoana care solicită examinarea sau eliberarea permisului de conducere trebuie să fie aptă din punct de vedere medical și să facă dovada absolvirii unui program de formare autorizat/acreditat la categoria de vehicule la care solicită examinarea.

Cum se efectuează programarea la examen

Potrivit informațiilor ASP, programarea la examenul de obținere a dreptului de a conduce vehicule se poate realiza nemijlocit în subdiviziunile teritoriale ale ASP sau on-line, prin accesarea paginii https://www.asp.gov.md/ro/programarea-online. De asemenea, solicitanții pot apela la numărul de telefon 14 909.