DISTRIBUIȚI

Pensionarii noștri așteaptă cu sufletul la gură majorarea pensiilor de la 1 aprilie, adică din ziua de astăzi. Mulți cunosc în ce constă majorarea pensiei din această dată. Alții au strâns din umeri, spunând că nu pricep în coeficientul de indexare, dar speră cât de puțin să li se îmbunătățească situația cât de cât. Ne-au spus că la prețurile și sărăcia care o înfruntă cu multă amărăciune pe suflet., ar fi o dovadă că statul își ține promisiunea. Pentru a le aduce claritate am solicitat un interviu cu Vera Chiforiuc, șefa adjunctă a Casei Teritoriale de Asigurări Sociale Sângerei.

– Ce așteptări să aibă pensionarii începând cu ziua de astăzi, 1 aprilie, privind indexarea și majorarea pensiilor?

– Coeficientul de indexare a pensiilor va constitui 13,94%, echivalent cu rata inflației la sfârșitul anului 2021. Mai pe înțelesul tuturor acesta ar însemna creșterea preșurilor din luna decembrie 2021 faţă de luna decembrie 2020. Este cel mai bun indicator care exprimă pierderea puterii de cumpărare a cetățeanului din cauza inflației.

– Cum va fi aplicat acest coeficient?
-Acest coeficient se va aplica părții pensiei care nu depășește salariul mediu lunar pe economie prognozat pentru anul 2022, în valoare de 9900 lei. Suplimentar, toate pensiile calculate vor fi majorate în sumă fixă de 171,71 lei, prin mecanismul de transpunere a creșterii economice în pensii.
– Creșterea economică reală pe anul 2021 a constituit 13,9%, jumătate din această creștere a fost aplicată pensiei medii care constituie 2470,64 lei, rezultând suma de 171,71 lei per pensionar.

Continuarea citiți în n.15 din 1 aprilie 2022