DISTRIBUIȚI

Toamna și primăvara satele și orașele noastre se umplu de fum. Este perioada în care oamenii fac ordine pe lângă casă, în grădini și… dau foc la frunze, la resturile vegetale. Ce fac însă cei care au probleme cu respirația?
Trăim într-o zonă unde nu prea avem o industrie dezvoltată, dar aerul e mai poluat decât în orașele mari, cu industrie dezvoltată. Arderea frunzelor este un obicei urât, pe care –l au multe dintre persoanele mature, iar copiii cred că ceea ce fac maturii este corect.
De ce mijloacele de informare mai e nevoie ca oamenii să conștientizeze gravitatea fumului toxic pe care îl inspirăm cu toții? Avem copii și oameni bolnavi. Fumul ce provine de la arderea frunzelor dăunează celor cu imunitatea slăbită. Trebuie să conștientizăm că arderea unei tone de frunze uscate produce 53 kg de monoxid de carbon, 18,5 kg de particule nocive, majoritatea fiind mai mici de 10 microni (1micron =0,0001cm). De asemenea duce la apariția altor șapte hidrocarburi aromatice policiclice cancerogene. În urma arderii frunzelor, în atmosferă se elimină substanțe toxice, care dăunează sănătății celor ce locuiesc în preajmă. Unii ard deșeurile, iar cei din jur respiră acest aer.
Arderea deșeurilor, arderea frunzelor este o încălcare a legislației ecolojice. Ar fi bine dacă toți am lupta împotriva arderii resturilor vegetale, căci, așa cum am mai spus, fumul dăunează foarte mult mediului și sănătății oamenilor. Fumul produs de ardere conține multe substanțe toxice.
Care e soluția? Folosirea frunzelor pentru prepararea compostului, cel mai bun îngrășământ organic. E cu mult mai rațional și mai avantajos.Deci, cea mai bună soluție este să învățăm copiii să adune frunzele și să le îngroape. Astfel vom obține un foarte bun îngrășământ pentru pământ la primăvară. Îndemnați-Vă vecinii, consătenii să îngroape frunzele. În rezultat, vom avea sate și orașe cu aer curat și copii mai sănătoși.

Claudia Golban,
orașul Sângerei.