DISTRIBUIȚI
În poză: Tadeu NAGACEVSCHI

Jurnalistul şi publicistul Tadeu Nagacevschi, membru al Uniunii Scriitorilor europeni de limbă română, membru al Uniunii Epigramiştilor din Moldova şi-a marcat cea de-a 83-a aniversare din ziua naşterii printr-un succes incontestabil: la Festivalul Naţional de Satiră şi Umor „Zâmbete în prier” din România a fost distins cu Premiul Centrului Cultural-Social Vişeu de Sus pentru volumul „Trăsnet din senin”. Revista de satiră şi umor „Colac peste pupăză”, care a prezentat ulterior toate volumele premiate a apreciat cartea lui Tadeu Nagacevschi prin următorul catren :
Volumul e cu-adevărat /
Un trăsnet prin diversitate / Şi juriul, impresionat / I-a dat un premiu pentru toate.
Tot acolo, la capitolul „Cârcoteală” colegii din România au făcut următoarea remarcă :
Speriat că s-ar putea
Din senin de-a fi trăsnit, Dacă premiu nu-i va da,
Juriul i l-a oferit.
Prima distincţie Tadeu Nagacevschi a obţinut-o în depărtatul an 1976, când a devenit laureat al Premiului Uniunii Jurnaliştilor din Moldova pentru cele mai bune lucrări ale anului în domeniul jurnalisticii. După o activitate de muncă de mai bine de jumătate de secol în mass-media şi pe tărâmul literar a acumulat o colecţie impresionantă de distincţii. De două ori i s-a acordat Premiul „Adrian Păunescu”, pe parcursul a cinci ani a primit Premiul hebdomadarului Uniunii Scriitorilor din Moldova „Literatura şi Arta”. A fost nominalizat „Jurnalistul anului” (1976, 1985, 1987, 2012), „Omul anului” (2013, 2014).
Tadeu Nagacevschi este unicul, care a scris trei cărţi despre raionul în care trăieşte – „Dincolo de vama orizontului” ( despre personalităţile celebre provenite din raionul Sângerei), „Paşi prin timp”( despre oamenii simpli şi faptele lor”), „Memorialul Suferinţei” (despre calvarul deportărilor comunist-staliniste prin care au trecut mulţi cetăţeni ai raionului).
Stăruinţele-i n-au fost trecute cu atenţia de autorităţi. E decorat cu medaliile „Meritul Civic” (1994), „Veteran al Muncii” (1988), cu Diploma Guvernului Republicii Moldova (2017). Consiliul raional Sângerei i-a conferit titlul „Cetăţean de Onoare” al raionului Sângerei.
La o vârstă înaintată Tadeu Nagacevschi nu abandonează munca de creaţie, participă la diferite concursuri în Republica Moldova şi în România, deseori îi citim articolele de publicistică, epigramele, catrenele, parodiile în revista „Literatura şi Arta”, în publicaţia periodică independentă „Ecoul nostru” din Sângerei. E prezent de asemenea în diferite antologii şi publicaţii din România.
Să sperăm că va fi apreciat şi volumul „Cioburi de sticlă”, care după cum ne-a comunicat autorul e în curs de apariţie.
La mulţi ani şi succes, maestre!
Zaharia Tanasiuc, or. Sângerei

Vă propunem o poezie din cartea „Cioburi de sticlă” în curs de apariție.

Limba dulce românească

De veacuri invadatorii,
Parveniţii, impostorii
Năzuiesc să prigonească
Limba dulce românească.

Chiar şi astăzi toţi străinii,
Ce consumă-a noastră pâine
Poreclesc „neomenească”
Limba dulce românească.

Un torent de ştiri ne vine
Tot în limbile străine,
Nu doresc să ne vorbească
Limba dulce românească.

Venetici, sfidând aleanul,
Jinduie ca moldoveanul
Umilit să le cerşească
Limba dulce românească.

Iar acei de la putere
Nu se lasă de-a sa vrere
Să-ţi ia haina ta firească,
Dulce limbă românească.

Sună clopote-n biserici,
Se oficiază predici,
Preoţii vin să sfinţească
Limba noastră românească.

Neprietenii să ştie :
Dăinui-va în vecie
Pe moşia strămoşească
Limba dulce românească.

Chezăşie este Ceru”
Eminescu şi Vieru,
Că mereu o să ”nflorească
Limba sfântă românească.