Paște fără primejdii

 Paște fără primejdii

21
DISTRIBUIȚI

În noaptea Învierii la noi se practică o așa tradiție de ardere a anvelopelor uzate. Cetățenii , tinerii care participă  percep aceste acțiuni drept un ritual frumos de purificare. Inspecția pentru Protecția Mediului Sângerei  avertizează că  aceste acțiuni încurajate de tineri sunt profund dăunătoare sănătății omului, cât și mediului înconjurător. Potrivit lui Anatol Motruc, șeful Inspecției Sângerei„ arderea anvelopelor uzate în aer liber emană în atmosferă circa 23 substanțe chimice  periculoase, inclusiv:oxid de carbon, oxizi se sulf,de azot, plumb zinc,benzen, dioxide și altele. Atunci când este arsă o tonă de anvelope în atmosferă se elimină 270 kg de fum negru și 450 kg de gaze toxice.”

  În scopul ocrotirii sănătății populației și protecției mediului, autoritatea în cauză  îndeamnă cetățenii să renunțe la arderea anvelopelor în noaptea de Paști, pentru a preveni poluarea aerului atmosferic.  Să întâlniți pastele fără  perdeaua de fum  care o puteți emana în caz că nu vă conformați îndemnului. Să întâmpinați Învierea cu împăcare și purificare, cu dragostea aproapelui.

 Paște fără primejdii au grijă să avem pompierii de comun acord cu  Secția Situații Excepționale(SSE) Sângerei. Cetățenii sunt atenționați despre necesitatea respectării regulilor de apărare împotriva incendiilor în timpul sărbătorilor pascale. În momentele desfășurării slujbelor religioase de a evita parcarea autoturismelor pe căile de acces de intervenție în caz de necesitate. Neadmiterea utilizării pentru lumânări ca sisteme de protecție hârtie, folie din plastic.  Se recomandă lumânările a fi depuse numai în spații special amenajate, corpurile de iluminat cu foc deschis, sfeșnicele de a fi instalate pe suporturi incombustibile. Nu se recomandă a transporta lumânările aprinse în mijloace de transport, acasă. Lumânările  purtătoare de lumină sfântă se vor amplasa în siguranță, în vase incombustibile, la distanță de orice material combustibil. După cum informează Cornel Cucoș, șeful interimar al SSE„este necesară asigurarea lăcașelor sfinte cu mijloace primare de stingere a incendiilor. Se recomandă stingerea incendiului în stare incipientă  a acestuia. Prioritar rămâne a fi salvarea vieții  oamenilor. Este  foarte important anunțarea urgentă a serviciului de salvatori și pompieri. În noaptea Învierii vom activa într-un regim sporit, pentru a acționa prompt în caz de necesitate. Apelați:112.”