DISTRIBUIȚI
DIGITAL CAMERA

Ca unui om apropiat şi de-o viaţă adorat pentru creaţia sa şi spiritul jurnalistic i-am dorit şi îi dorim sănătate. Totdeauna, dar şi cu ocazia jubileului ce l-a sărbătorit, cu ocazia împletirii acestei cununi de ani, cu fir poleit onorabil în 80 de inele. Este mândru de această împlinire, mai cu seamă că se simte plin de viaţă, în forfota creaţiei, iubit de copii, adorat de nepoţi şi strănepoţi. Ei şi-au scris numele cu numele său, fiindu-i continuitate şi lumină de eternitate. Tadeu – nepotul cel mai mare, este exact bunelul său ,Tadeu NAGACEVSCHI din tinereţea anilor, când îi alimenta cu seminţă de stea şi cu multă dragoste.
Ca om are sufletul iubitor de oameni. În celelalte privinţe, ca jurnalist şi om de creaţie, de o sensibilitate rară, are raţiunea matematicianului profund, raţional. Scrie concis, profund, investigativ, iar în ultimul timp prin epigramele sale, piscă bine şi necruţător, demonstrând o profundă dragoste de neam şi de ţară şi o neîmpăcare cu nepăsarea pentru destinul şi viitorul ei. Are convingerea că Moldova s-a născută eternă şi singură e ţinta tuturor.
Frumoşi ani a adunat la cheremul vieţii colegul Tadeu., şi i-a impletit enigmatic pe cei tinerei cu cei maturi, cu raţionamet, bucurându-ne şi bucurându-se cu atâtea rodnicii literare, inspirate din verdele ierbii de –acasă. Un rezultat al paşilor săi prin viaţă şi prin timp sunt cei doi copii, cei 5 nepoţi şi doi strănerpoţi. Dar şi cariera ziaristică – Laureat al Premiului Uniunii Jurnaliştilor din Republica Moldova pentru cele mai bune subiecte realizate în domeniul jurnalismului. Totdeauna a fost un mare creator. l-am admirat şi îl admirăm cu toţii. Înclusiv şi pentru inspiraţia care a avut-o şi care i-a permis să scrie mai multe cărţi:,,Dincolo de vama orizontului”, ( 2012), „Formula luminii”, (acelaş an), „ Memorialul suferinţei”, 2013, „Paşii prin timp”, 2013, ultima dintre cărţile editate fiind „ Ţeapa lui Ţepeş”, lansarea căreia a avut loc în vara aceasta, înainte de zilele sale jubiliare. Toate cărţile, dar şi cea de ultimă oră editată au avut şi au răsunet în inimile cititorilor. Se bucură şi de aprecierea epigramiştilor din Moldova şi România, de aprecierea criticilor literari ca Mihai CIMPOI, ca Valeriu MATEI , dar şi a scriitorului şi juranlistul renumit Nicolae DABIJA. Până aici, până atât de departe a ajuns Tadeu NAGAVCEVSCHI,celebră personalitate a neamului sângereian. Excelenţa l-a caracterizat, fie că e tătic a celor mai celebri copii din lume , jurişti şi avocaţi, fie că a explorat domeniul jurnalitic şi a săpat adânc în această brazdă, irepetabil. Fie că a făcut şi face joc de șah sau practică sportul , ambele pasiuni fiind însrise cu performanţele de multiplu campion.
Pentru mulţi dintre noi, jurnaliştii care am intrat în această brazdă mult după el, ne-a fost şi ne este inger păzitor, reper şi modedul de care am avut atăt de mare nevoie ca să-l urmăm şi să devenim. Fără el n-am fi prins acest zbor şi n-am fi rămas in presa locală atât timp. El ne-a încurajat, ne-a apreciat şi ne susţine acest zel şi până astăzi .
Astfel Tadeu NAGACEVSCHI, după cum susţin prietenii cărţilor sale, mulţi la număr, nemăsurat, prin rândul său scris şi reflectarea vieţii şi destinelor oamenilor este un dătător de bucurii. Netrecătoate- bucuria scrisului, a adevărului, a dragostei de tot ce-i frumos a paşilor făcuţi în timp.