DISTRIBUIȚI

Miercuri, 5 februarie, în sala de ședințe a primăriei Sângereii Noi s-a desfășurat seminarul cu tema „Particularitățile producerii legumelor în condițiile anului 2019”. Măsura a fost organizată de Secția Agricultiră și Alimentație cu suportul primăriei Sângereii Noi, Au participat agenți economici din raion producători de legume, legumicultori din sectorul privat, specialiști ANSA, reprezentantul DDF Sângerei, specialiști ai SRL EXPERT AGROTEH, SRL AgroSera – Prim.
În calitate de moderator a fost invitat Tudor Gore, consultant specializat în legumicultură din cadrul ACSA. Cu un cuvînt de salut către participanții la seminar a venit Vicepreședintele raionului, Ion Bîrsanu, care și-a exprimat admirația față de munca puținilor legumicultori ce mai au curajul să activeze în această sferă și și-a exprimat regretul în legătură cu situația tristă a legumiculturii din raion ce este în diminuare continuă pe teren consolidat și nu numai. În continuare, Lucia Cucereavîi – reprezentantul DDF Sângerei, care a fost invitată la solicitarea legumicultorilor, a vorbit despre particularitățile regimului fiscal al persoanelor fizice ce desfășoară activități independente. Trebuie de spus că cerințele expuse au trezit un val de nemulțămire din partea legumicultorilor care au cerut revizuirea legii date. Mai mulți legumicultori au relatat despre greutățile și piedicile ce le întîmpină în activitatea lor, despre munca enormă ce o depun, investțiile mult prea mari și rezultatul aproape nul ce îl obțin. Eugenia Cavca, inspector superior ANSA, a vorbit despre regulele și importanța înregistrării afacerii la ANSA și a atenționat despre procurarea semințelor și pesticidelor numai de la realizatorii oficiali, certificați, ce oferă garanții ale calității. Tudor Gore a pregătit un material foarte util și interesant, dlui posedînd o experiență vastă în domeniu, fiind nu numai un teoretic ci și un practic foarte bun. Dl lector s-a oprit minuțios și explicit la toate aspectele și particularitățile legumiculturii începând cu construcția serelor pentru producerea legumelor pe teren protejat cu prezentarea materialelor de construcție mai eficiente, toate lucrările de pregătire a substratului cu prezentarea metodelor și preparatelor de dezinfectare a solului în sere, toate procedeele de pregătire a semințelor, plantarea, măsurlle de protecție și fertilizare a plantelor, particularitățile tehnologice de producere a legumelor în sol protejat și deschis. Dl lector a pus accent pe importanța analizei chimice a solului înainte de a începe fertilizarea și importanța irigației.
Trebuie de spus că seminarul a trezit un viu interes printre participanți deoarece dl Gore a dezvăluit multe secrete ale legumiculturii de succes încît chiar și cei mai iscusiți în această profesie au rămas uimiți. Legumicultorii care au fost foarte activi, au adresat multe întrebări: de unde procurăm semințe calitative, care sunt considerate la moment cele mai productive soiuri, care sunt cele mai calitative materiale de construcție a serelor, cei mai buni fertilizanți și multe altele. Dl lector a răspus la toate întrebările minuțios, a dat sfaturi foarte utile încît toți participanții la seminar au rămas satisfăcuți și s-au simțit mai bogați în cunoștințe legate de producerea legumelor, atât a celor produse pe teren protejat, cât și în câmp deschis. Fiecare participant la seminar a primit și material illustrativ cu informații ce țin de procesul de cultivare a legumelor.
Prin organizarea seminarelor cu tematica dată urmărim scopul să ridicăm prestigiul acestei ramuri, importanța căreia este indiscutabilă pentru economia națională, pentru alimentația corectă și de neînlocuit. Aducem mulțumiri dlui Tudor Gore pentru profesionalizmul înalt de care a dat dovadă la moderarea seminarului, dorindu-i mult succes în activitatea sa, deasemenea mulțumim primăria Sângereii Noi pentru receptivitate și ajutorul oferit.
Valentina Baciu, specialist SSA Sângerei