DISTRIBUIȚI
În poză: Vasile MARANDIUC, Violeta IVANOV, Ion BÎRSANU în timpul întâlnirei

    Săptămânle în curs a demarat cu întâlniri ale cetăţenilor cât şi a funcţionarilor publici din cadrul Consiliului raional, a primărilor şi şefilor serviciilor deconcentarete cu parlamentara Violeta IVANOV.
   Una dintre întâlniri a avut loc în incinta Consiliului raional. Parlamentara a ţinut să informeze asistenţa din prima sursă cu privire la situaţia din Parlamentul Republicii Moldova şi reformele care le implementează. Ea s-a referit la două tipuri de reforme asupra cărora lucrează legislativul: cea guvernamentală şi cea a sistemului electoral mixt. Părerea dânsei este că „că o ţară mică ca Moldova are 16 ministere, aproape câte are SUA – 18 ministere, nu este o situaţie normală. Reforma este cam dureroasă, dar necesar de implementat, în scopul oprimizării resurselor umane şi materiale, pentru dedublarea funcţiilor. Mulţi critică aceste reforme, eu sunt sigură ca ele vor da roade”, a spus parlamentara.
Scopul vizitei sale a fost nu să aducă laude Parlamentului, ci să ofere mai mult spaţiu de dezbatere şi timp chestiunilor locale, cu care se confruntă cetăţenii şi autorităţile locale în teritoriu. În acest sens întrebările din partea asistenţei au curs gârlă.
Cu referire la reforma pensiilor, ea a confirmat că 84 mii de cetăţeni pensionari beneficiază de pensii mărite. Începând cu anul viitor alţii, în număr impunător, vor simţi aceste majorări. Nu se implementează cu uişurinţă nici această reformă. La un angajat în câmpul muncii se identifică actualmente doi pensiuonari, lucru deloc îmbucurător şi pentru viitor.
Prin vizite în teritoriu, ea este în contact cu cetăţenii, cunoaşte îndeaproape problemele. Gheorghe UNGUREANU, secretarul Consiliului raional, a solicitat părerea vis-a vis de reforma teritorial administrativă. IVANOV a spus că la moment nu se pune problema în cauză. Toate efortuirile sunt concentrate către reformarea Adimintraţiei Publice Centrale. Pentru reforma administrativ locală este necesar de pregătit terenul, fără grabă. Dacă se va merge la unirea mai multor localităţi sau primării, urmează mai întâi deschiderea unor ghişeie unice, pentru deservirea cetăţenilor în eliberarea diferitor acte, să nu fie purtaţi pe drumuri pentru un certificat…

Continuarea o puteți găsi în ziarul din săptămâna aceasta