Pan Halippa eternizat la Cubolta

Pan Halippa eternizat la Cubolta

330
DISTRIBUIȚI

  Pan Halippa eternizat la Cubolta

  În satul Cubolta a fost inaugurat Monumentul lui  Pan Halippa. Prin această  lucrare, ilustrul înaintaş al neamului românesc, artizanul  Marii Uniri, a fost adus la baştină. La evenimentul inaugural au participat localnicii şi toată comunitatea culturală a raionului, reprezentanţi ai administraţiei raionale , cât şi republicane, parlamentari, vestiţi oameni de cultură ca Nicolae Dabija şi Monica Babuc, susţinătorii proiectului din România. Recunoscător tuturor pentru contribuţie, susţinere şi prezenţă, primarul localităţii, Alexandru Sîrbu a relatat că „edificarea  Bustului lui Pan Halippa a fost proiectul său de suflet şi este împlinit că a reuşit a-l realiza”.

 Vera Tabarcea

  Potrivit concepţiei arhitectului şi urbanistului Republicii Moldova,Vasile Eremciuc, cât şi a sculptorului Ion Zderciuc, bustul  a fost turnat din bronz şi a fost amplasat pe un postament de piatră, în centul satului Cubolta. Are o înălţime de 3 metri şi aduce cu sine multă onoare şi demnitate localităţii .”Cu monumentul edificat, Cubolta a devenit cea mai frumoasă localitate a Moldovei. Odată cu înălţarea bustului în cinstirea lui Pantelimon Halippa, cel care a fost Preşedintele Sfatului Ţării, a fost realizat un act de dreptate. Felicit cuboltenii că l-au adus pe înaintaşul neamului acasă, la baştină”, a  reiterat  în mesajul său de susţinere şi felicitare, Nicolae Dabija, scriitor, academician. Fosta Ministră a Educaţiei, Culturii şi Cercetării, Monica Babuc, actuala vicepreşedintă a Parlamentului Republicii Moldova a mărturisit că „ a fost onorată să participe la inaugurarea bustului unuia dintre cei mai importanţi militanţi pentru afirmarea  spiritului românesc, distinsului nostru compatriot, artizan al Marii Unirii de la 1918, Pantelimon Halippa. Sunt mândră pentru cuboltenii în frunte cu primarul Alexandru Sîrbi, că l-au eternizat pe înaintaş la baştină, demonstrând că ştiu a preţui valorile  noastre identitare”. 

Grigore Corcodel,Preşedintele raionului,fiind prezent la dezvelirea bustului,  a spus cu sinceritate că „este onorat să participe în Cubolta la o lecţie de corectare a istoriei, şi a dorit tuturor participanţilor la eveniment să ne trăiască neamul românesc”. Deputatul în Parlamentul Republicii Moldova Gheorghe Braşovschi a împărtăşit că „orice localitate care se respectă îşi omagiază personalităţile, ceea ce a realizat primăria Cubolta prin edificarea şi dezvelirea bustului Preşedintelui Sfatului Ţării. Sunt onorat să fiu prezent şi mă bucur sincer  pentru primar şi   partenerii primăriei care au contribuit la realizarea proiectului”. Unul dintre parteneri a fost primăria comunei Aroneanu, judeţul Iaşi ,primar Benone Moruzi, dar şi  administraţia  republicană, care  prin document ofical a  aprobat   implementarea proiectului dat în localitatea Cubolta, uşi la care a ştiut să bată şi să le deschidă primarul Alexandru Sîrbu.

  Inaugurarea monumentului  a avut loc în cadrul Festivalului Internaţional „ Un popas cu cântec dans şi voie bună”.