DISTRIBUIȚI

Orașul Sângerei se confruntă cu lipsa apei potabile. Cel mai des sunt afectați de această problemă cetățenii orașului care locuiesc de la strada „An. Crihan” către ieșirea spre Grigorăuca. Circa o mie de consumatori, în deosebi în zilele toride de vară, rămân fără apă la robinete.
Sursele de apă sunt limitate, consumul în această perioadă se dublează; sistemul de apeduct învechit, toate împreună fac să crească nemulțumirea și indignarea cetățenilor. În zilele cu ploaie sau în orele de noapte apa se acumulează cât de cât și problema dispare. Persistă ea în orele de vârf, toride când consumatorii au nevoie să-și ude grădinile. Cetățenii din partea de jos a orașului reușesc să ude grădinile, să spele limuzinele și apa le ajunge. Celor din partea de sus a orașului nu le ajunge apă cel puțin pentru păsări, ni s-au plâns mulți dintre ei. Problema este în vizorul primăriei urbei și a Întreprinderii Municipale Apă Canal. Potrivit lui Valeriu Hmeli, directorul acesteia „pomparea apei în rețeaua către consumatori se face din fântâna arteziană. Aceasta asigură doar 4 metri cubi de apă în oră, fiind veche și necurățată timp de 30 de ani. Am întreprins măsuri pentru curățarea ei, am dus tratative cu o echipă de meșteri. După curățare va furniza nu 4, da 10 metri cubi de apă pe oră și va ajunge apă la toți. Acestea sunt niște măsuri temporare, până când vom putea soluționa problema schimbării totale a apeductului învechit.Preconizăm în perioada imediat următoare schimbarea pompelor, înlocuirea celor vechi cu pompe noi, de calitate.Trei sute metri de pompe de polietilenă în locul celor vechi cu conținut de rugină vom înlocui pe strada Voluntarilor. Asemenea lucrări vom demara și pe strada Basarabiei.Curățarea fântânilor va continua cu înlocuirea pompelor vechi cu altele mai puternice. Dar am dori și din partea cetățenilor o atitudine mai onestă, să consume mai rezonabil, gândindu-se și la cel de alături, care tot are nevoie de sursă de apă”, susține directorul.
Problema asigurării cu apă a cetățenilor orașului este o prioritate a activității primarului Arcadie Covaliov. Inclusiv la ședința operativă de la începutul săptămânii, prima chestiune pusă în discuție a fost problema apei.

Continuarea citiți în nr. 26 din 17 iulie 2020