OMUL SĂPTĂMÂNII

OMUL SĂPTĂMÂNII

949
DISTRIBUIȚI

Viorica IGNATIUC, Profesoară de istorie din Chișcăreni

Viorica IGNATIUC s-a născut la 12 decembrie 1967, în familia soților Timofei și Larisa PRISĂCARI din satul Chișcăreni. În perioada anilor 1984 -1989 și-a făcut studiile la Institutul Pedagogic „Ion Creangă” din orașul Chișinău.

După finisarea studiilor și-a început activitatea pedagogică în anul 1989 la școala din satul Chișcăreni.

Din anul 1993 activează ca profesoară de istorie.  În acest răstimp, a conștientizat, o dată în plus, că atunci, în ”84,  a avut inspirația de a-și alege una dintre cele mai nobile profesii – cea de dascăl. Consideră că a fi dascăl nu este o meserie oarecare unde să-ţi permiţi rebuturi, resturi, timp pierdut. A fi dascăl este o mare responsabilitate. Dascălii sunt, în mod voluntar, modele de viaţă, profesionalism, echilibru și toleranţă responsabilă. „În cariera mea de pedagog am învățat că trebuie să muncești mult pentru a câștiga încrederea și respectul elevilor. O dată câștigate, ai revelația și plăcerea de a-ți admira rezultatele muncii tale”, menționează Viorica IGNATIUC.

Pe parcursul anilor, a realizat că trebuie să învețe împreună cu elevii, să descopere domenii noi. Astfel, din noiembrie 2007, a început să utilizeze  în cadrul lecțiilor echipamentele informaționale. Împreună cu elevii au învățat să facă PPT-ri, să monteze filme pentru lecțiile de istorie. Și acum păstrează aceste materiale în arhiva personală.

Paralel cu activitatea în liceu, din anul 2002, activează și în sectorul neguvernamental.

Conduce  grupul de tineri „Adolescentul”, împreună cu care au obținut rezultate impresionante, realizând numeroase proiecte în domeniul economic. Au organizat câteva ediții ale Școlii Tânărului Lider în Business cu finanțări de la Ministerul Educației și Fundația Est-Europeană.

Din 2006 până în prezent este Directorul Centrului de Orientare și Promovare Europeană „Dialog”. În cadrul acestui centru au implementat mai multe proiecte menite să rezolve anumite probleme existente în societate. Tematicile erau diverse: educație pentru sănătate, educație pentru tradiții, timp liber, educație antreprenorială, educație pentru un mediu curat și altele.

Din 2010 au devenit parteneri locali ai organizației DVV Internațional Moldova, împreună cu care promovează educația pe tot parcursul vieții (LLL –Long Life Learning). Al cincilea an consecutiv promovează în localitate și în regiune activități de învățare neformală în rândul adulților. Anul acesta au implementat proiectul „Educație ecologică – educație pentru viață” împreună cu 5 Grupuri de Inițiativă Locală în Domeniul mediului din localitățile Ciuciuieni, Chișcăreni, Slobozia Chișcăreni, Taura Veche, raionul Sângerei și Mărăndeni, raionul Fălești. Cea mai recentă activitate organizată de ei a fost Festivalul Educației Ecologice, desfășurat la 11 octombrie 2015 la Centrul „Dialog” din Chișcăreni.

Pe viitor planifică o vizită de studiu la o organizație non-guvernamentală din com. Răucești, jud. Neamț, România. La această vizită de studiu vor participa 55 de adulți, reprezentanți ai localităților sus-menționate. Vizită de studiu va fi completată de vizitarea principalelor obiective turistice de pe traseu:  Iașul cu Catedrala Mitropolitatnă, Biserica Sf. Trei Ierarhi, Bojdeuca lui Ion Creangă, Gradina Botanică, Palatul Culturii, Casa Pogor, complexul Palas. Apoi vom descoperi zona Târgu Neamț și Suceava cu Casa memorială „Ion Creangă”, Cetatea Neamțului, Cetatea de Scaun a lui Ștefan cel Mare, mănăstirile Văratec, Agapia, Neamț, Voroneț, Humor.

Fiind o fire pasionată de ceea ce face, organizează cu multă dăruire călătorii și pelerinaje. O face cu multă dragoste pentru toți acei care doresc să descopere noi orizonturi. Consideră că dacă poți face un lucru, trebuie să-l faci.

„Am citit undeva că la judecata de la urmă Dumnezeu nu îi pedepsește pe cei care au greșit, făcând ceva, ci pe cei care au putut să facă, dar n-au făcut. Motto-ul meu preferat este „Ești ceea ce lași în urma ta”.”