DISTRIBUIȚI

( Interviu cu Gheorghe Balea, coordonatorul Centrului de Sănătate Publică Sângerei)

– Situația epidemiologică provocată de coronavirus în raion continuă să fie una tensionată. Suntem în topul îmbolnăvirilor de COVID-19. Aceasta este percepția cetățenilor și îngrijorarea lor. Dvs cum comentați această situație, având bilanțul zilnic la ordinea zilei?
– Într-adevăr, situația epidemiologică provocată de coronavirus în raion continuă să fie una tensionată. La data de 28.05.2020 în raion s-au înregistrat 141 cazuri COVID-19 confirmate, inclusiv cazuri locale-138 și cazuri de import-3. Cu regret, au fost înregistrate și 5 cazuri de deces. Săptămâna precedentă în raion s-au înregistrat 28 cazuri COVID -19 confirmate, o cifră record. Aceasta se explică prin faptul că odată cu scoaterea situației de urgență, s-a declarat stare de urgență în sănătate publică pe întreg teritoriul Republicii Moldova. Deci măsurile de restricție privind măsurile de control și combatere a infecției COVID-19 rămân în continuare în vigoare.

– Au fost anulate mai multe restricții, urmează de la 1 iunie să mai fie anulate. Inclusiv au fost redeschise piețele, frizeriile, au început să fie prestate serviciile stomatologice.Ținând în observația Dvs aceste localuri, verificând situația la fața locului, ce ne puteți spune asupra comportamentului oamenilor, care vin la piață, în localuri și beneficiază de serviciile prestate?
– Datorită faptului relaxării restricțiilor și neglijenței manifestată de cetățeni pentru măsurile de profilaxie duc la înregistrarea cazurilor multiple de COVID-19. Avem un focar cu cazuri în grup multiple în localitățile: Țâplești, Mărinești, Mândreștii Noi, Prepelița, Rădoaia. În conformitate cu Hotărârea nr.11 din 15 mai curent, a Comisiei Naționale Extraordinare de Sănătate Publică, pe 19 mai a fost convocată Comisia Extraordinară raională de Sănătate Publică, la care s-a pus în discuție activitatea piețelor, frizeriilor și prestarea serviciilor stomatologice în legătură cu reluarea activității lor. Conform Hotărârii nr.3 din 19.05.2020 a Comisiei Extraordinare raionale de Sănătate Publică au fost propuse Autorităților Publice Locale, conducătorilor instituțiilor, întreprinderilor individuale, să asigure respectarea măsurilor de control și combatere a COVID-19.

Continuarea citiți în nr. 19 din 29.05.2020