DISTRIBUIȚI

De Sfântul Nicolae, hramul localității Fămânzeni, comuna Coșcodeni a găzduit un eveniment de largă semnificație, organizat de Autoritatea Publică Locală împreună cu Fundația „General Grigore Baștan” din România. În această zi de duminică s-a desfășurat festivitatea de pomină, dedicată eroului parașutist, generalului – maior Grigore BAȘTAN,(1922-1983) părintele spiritual al parașutiștilor români. Cu marșuri ale fanfarei militare, festivitatea a fost dedicată împlinirii a 100 ani de la nașterea celui care avea să – și dăruiască viață de om pentru un record atins în zborul cu parașuta. Evenimentul s-a desfășurat cu solemnitate militară, frumos, în emoții de omagiu și neuitare eroului parașutist și locului sfânt, satul Flămânzeni, unde s-a născut și a copilărit.

Cinstirea curajosului cerului a avut loc în scuarul Casei de Cultură Coșcodeni,unde se află edificată Piatra comemorativă dedicată acestui om, legendă și model pentru generațiile de parașutiști ai Armatei Române și ai Armatei Naționale a Moldovei. Au venit să-i cinstească memoria : fiica Valentina Baștan, care este și președinta Fundației cu numele regretatului tatăl „Generalul Grigore Baștan”, colegi ai săi de la Fundație, membrii ai familiei lărgite, oficialități ale Ministerului Apărării al Republicii Moldova, militari ai Brigăzii nr.1 Infanterie Motorizată„Moldova” din Bălți, fanfara militară de la aceeași unitate, reprezentanți ai autorităților centrale, raionale și locale, localnici. „Acesta a fost al doilea eveniment dedicat părintelui parașutismului militar românesc, unde președinta Fundației, fiica lui nu a încetat să recunoască:„ Astfel de cinstiri, organizate prin putere voințe comune și reciproce ale primarei Liubovi Gobjilă, directoarei Casei de cultură Valentina Dânga , împreună cu Fundația , ale militarilor, sunt un remarcabil mod de recunoaștere și prețuire a unui comandant de elită, cum a fost tata”, a precizat fiica generalului omagiat.
Evenimentul a fost dublu semnificativ și important pentru întreaga comunitate, cât și pentru militari români și basarabeni, atât pentru familia și rudele prezente. A fost dovadă că figura emblematică a parașutismului miliar continuă zborul. La ceremonia a fost pus în circulație un plic poștal cu marca fixă Grigore Baștan,elaborat de Poșta Moldovei.

Continuarea citiți în n.23 din 27 mai 2022