O viaţă dăruită şcolii şi elevilor săi

O viaţă dăruită şcolii şi elevilor săi

Vera TABARCEA

599
DISTRIBUIȚI

Serafima SCOBIOALĂ este profesoara care a fost apreciată cu onorabilul Titlu „Profesor Emerit al Învățământului Public”. A fost unica profesoară din sistemul educaţional raional căreia i s-a acordat acest titlu, astfel fiind apreciată activitatea ei şi dăruirea profesională care a manifestat-o în calitate de profesoară de fizică la şcoala nr. 3 din oraş, azi Liceul Teoretic „Olimp”.

 

Profesoara Serafima SCOBIOALĂ şi-a trăit viaţa între două mari iubiri: dragostea de familie şi cea pentru şcoală. Începutul carierei pedagogice şi primii ani de muncă în domeniu i-a înscris la şcoala nr. 1 din oraş, astăzi L.T „D.Cantemir”. Din anul 1976 este rugată să treacă la L.T „Olimp”. De atunci acest locaş al înţelepciunii şi această pistă pentru dăruirea  profesioanală, a fost singurul loc de muncă care l-a avut în parcursul său de cadru didactic.

Acest devotament sacru a remarcat-o şi i-a adus succesul profesional. După cum susţine directoarea liceului Ludmila ŞIŞCANUSerafima SCOBIOALĂ a fost şi a rămas profesoara de excelenţă a acestei instituţii, cu cea mai mare armată de discipoli care au urmat-o în viaţă şi au devenit personalităţi. Pentru fidelitate şi dăruire profesiei de dascăl, procesului educaţional, instituţiei unde a emanat lumină clasei de elevi şi educaţiei multor generaţii de copii ea a primit titlul de „Profesor Emerit”.

Meritele sale şi urmele lăsate în învăţământ ne motivează şi ne responsabilizează pe noi,  să ducem drapelul educaţiei mai departe, lucru care-l facem. Ori de câte ori doamna profesoară a putut să răspundă invitaţiei noastre de a participa la festivităţi în liceu şi întâlniri în colectivul profesoral şi de elevi, a recunoscut că este mândră de noi, cei care am rămas şi că performanţele instiuţiei sunt dovadă că nu a muncit în zădar”.

Discipolii ei răsădesc în continuare seminţele luminii şi vocaţiei profesionale. Cum ar fi Stela TABARCEA-GUŢU, eleva ei care este învăţătoare în liceu. Acum poartă cu cinste numele de Pedagogul anului, pe care l-a apărat în concursul respectiv, la nivel naţional. Primii săi elevi, Vasile MALCOCI, medicul şef al Spitalului raional, Ion GOLBAN, fostul preşedinte al gospodăriei agricole din teritoriu afirmă că datorită profesorilor ca Serafima SCOBIOALĂ au devenit oameni în viaţă, au ales drumul către destin şi împlinrea visului de a fi cineva.

Acum ea se află mai mult în umbra casei şi îşi trăieşte clipele vieţii prin lumina amintirilor şcolare. Cum s-ar mai duce să predea fizica, obiectul preferat al ei şi al multor copii, pe care i-a învăţat. Cum s-ar mai duce să-şi reia de la început rolul de diriginte, în oricare clasă cât de numeroasă, cât de dificil nu ar fi. Să fie în cancelarie împreună cu colegii săi.  Aceasta a făcut ea toată viaţa, a predat, s-a întrecut cu timpul în învăţământ şi cu imperativele procesului educaţional. A fost profesorul performanţelor înalte şi mentor pentru colegii săi, pentru tinerii specialişti, pentru oricare nouă strategie didactică ce trebuia promovată.

De aici, din cancelaria Liceului Teoretic „Olimp” a fost petrecută la odihna binemeritată acum câţiva ani. Dar ea n-a plecat niciodată de la şcoală, din colectiv. Trăieşte cu viaţa şcolii, elevilor şi astăzi. Nu poate altfel. Şi de multe ori îi mărturiseşte fiicei Lucia acest lucru.

Ea trăieşte şi se împacă cu viaţa prin această bogăţie a sufletului, care o ţine cu putere cât este singură. Cum revin s-o vadă copiii, nepoţii, ginerele, nora, familia ei dragă, deseori şi discipolii săi, ea întinereşte, prinde noi puteri de viaţă prin dragostea pentru ei şi cu sfânta recunoştinţă că îi are. Toţi sunt ai ei, i-au fost direct sau indirect elevi şi au avut multă nevoie de povaţa sa de profesor. Omul şi profesorul care a ştiut a da poveţe disciolilor săi încât să ajungă acolo unde visul i-a chemat, Serafima SCOBIOALĂ este comoară de poveţe şi înţelepciune şi acum. Mărturiseşte că: „existăm vremelnic prin ceea ce avem, dar vom exista veşnic prin ceea ce dăruim.”

P.S: Mai multe detalii găsiți în NR.44